Vid 13.45-tiden på måndagen kom beskedet att samtliga av passagerarna evakuerats från det brinnande fartyget, efter mer än 24 timmar. Foto: TT

Alla evakuerade från brinnande färjan

Uppdaterad
Publicerad

Alla passagerare och besättningsmän har evakuerats från den brinnande färjan i Adriatiska havet, enligt den italienska kustbevakningen. Samtidigt rapporteras tio personer ha omkommit i fartygsolyckan.

Under dagen har den italienska flottan arbetat intensivt med att rädda de nära 500 passagerare som under många timmar suttit fast på färjan Norman Atlantic efter att fartyget under natten mot söndagen drabbats av en brand ombord under sin rutt över Adriatiska havet.

Vid lunchtid rapporterade italiensk kustbevakning att samtliga av fartygets passagerare undsatts, och kl. 15.45 lämnade även kapten Argilio Giacomazzi som siste man den olycksdrabbade färjan.

Renzi: ”Det värsta undveks”

Räddningsinsatsen efter färjeolyckan hyllades under dagen av den italienske premiärministern Matteo Renzi, som i ett uttalande sade sig vara stolt över att vara italienare.

– På grund av en hängiven och orubblig insats lyckades vi undvika det värsta, och i alla italienares ställe vill jag uttrycka min tacksamhet. Det arbete våra landsmän utfört gör att vi kan vara stolta över vår flagga och över vårt gemensamma ursprung.

Intensivt räddningsarbete

En intensiv räddningsoperation har under dagen pågått i området och det första fartyget med räddade anlände redan på morgonen till Bari i Syditalien.

– Just nu håller man på att bestämma vart de här räddade ska föras. Ska de till de italienska städerna Brindisi eller Bari, eller till Grekland, eftersom de flesta ombord var greker, säger SVT:s korrespondent Samir Abu Eid, på plats i syditalienska Brindisi.  

”Brand, brand, brand”

En av de överlevande mötte efter att ha evakuerats pressen i Bari och berättade om hur passagerare fått klättra på en stege för att ta sig från den brinnande färjan.

– Det var många som inte klarade av det. Informationen vi fick... allt bara slutade. Det enda de sa var ”brand! brand! brand!” och vi visste inte varför. Det fanns inte tillräckligt med tid och det fanns inget vi kunde göra, på bara fem minuter var hela båten i brand, säger han.

Tidigare uppgifter om att en svensk skulle ha funnits ombord på färjan stämmer inte, enligt Utrikesdepartementet, som gjort efterforskningar med hjälp av de konsulära enheterna i Rom och Aten.

Utredning inledd

Fartyget var på väg från Patras i Grekland till Ancona i Italien när den började brinna natten till söndagen. I en dramatisk video, filmad av en passagerare, ser man hur lågorna flammar precis innanför fönstret och slukar en cafeteria.

Andra bilder, publicerade av den italienska räddningstjänsten, visar hur tjock svart rök stiger från det brinnande fartyget.

Efter den dramatiska branden har en italiensk åklagare nu inlett en utredning om försummelse. Vid en inspektion för knappt två veckor sedan fick fartyget ett flertal anmärkningar, bland annat vad gällde branddörrarna, men enligt ägaren ska problemen ha åtgärdats efter det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Färjebrand i Medelhavet

Mer i ämnet