Lena Pettersson var SVT:s mellanösternkorrespondent under Gazakriget 2009 Foto: SVT

”Olöst konflikt som riskerar blossa upp hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Ett parlamentsval, en FN-ansökan och rubbade styrkeförhållanden efter den arabiska våren är några av orsakerna som bidragit till att konflikten mellan Israel och Hamas intensifierats.

Lena Pettersson, SVT:s tidigare Mellanösternkorrespondent som under många år bevakat Israel-Palestinakonflikten, är inte förvånad över att striderna mellan Israel och det palestinska regeringspartiet Hamas har intensifierats den senaste veckan.  

–Nej, egentligen inte. Det är en konflikt som fortsätter vara olöst och som därför riskerar att blossa upp hela tiden, säger Lena Pettersson.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

Hon menar att det inte finns en utlösande faktor till att våldsamheterna trappats upp utan att det handlar om att många olika krafter befinner sig i rörelse och att alla påverkar varandra.

–Dels kommer det snart att hållas ett israeliskt parlamentssval – och som alltid har politikerna då större krav på sig att visa handlingskraft och att skydda sin befolkning mot yttre hot.

–Dels har palestinierna ansökt om uppgradering i FN, och det har intensifierat konflikten mellan palestinska myndigheter och Israel.

Rubbade styrkeförhållanden

Utanför det absoluta närområdet, Israel och Palestina, har också den arabiska våren rubbat på traditionella styrkeförhållandena i Mellanöstern.

–Mest intressant är att utvecklingen lett till en konflikt mellan Hamas och deras traditionella uppbackare Syrien. Hamas har tidigare tagit emot vapen från Iran och i viss mån från Syrien men nu backar de istället upp mer militanta grupper i Gaza, bland annat Islamiska Jihad, som är mer benägna att skjuta i väg raketer.

–I och med det här plockar också Islamiska jihad politiska poäng och visar att de står för ”det riktiga” motståndet mot Israel, säger Lena Pettersson.

Hon understryker också att alla nästan aktörer i konflikten emellanåt är bittra fiender och att de emellanåt samarbetar och förhandlar med varandra.

–Israel har till exempel förhandlat med Hamas tidigare och Hamas har också förhandlat med Islamistiska jihad men sedan återgår man till att bli fiender igen.

Balansakt för Egypten

Att Egypten fått nya ledare skapar också osäkerhet och för första gången kommer de nya ledarnas inställning till Israel-Palestinakonflikten att prövas på riktigt.

–När Mubarak var president visste man att han inte gjorde mycket för att backa upp palestinierna. Mursi och det Muslimska brödraskapet måste på ett annat sätt balanser mellan att ge sitt stöd till palestinierna, som man sagt att man ska göra, och samtidigt tänka realpolitiskt vilket innebär att de måste hålla sig väl med USA och i viss mån även med Israel. Och det vi sett hittills är en svajighet från Egyptens sida.

Att sia om framtiden är extremt svårt eftersom det finns så många olika krafter i rörelse området. Men att Barack Obama omvaldes till en andra, och därmed också sista, mandatperiod som president i USA kan innebära större fokus på konflikten.

–Obama har den största chansen någonsin att hitta en lösning på den här gamla konflikten. I och med att han blev återvald. Traditionellt sett är det under den andra mandatperioden som amerikanska presidenter har utrymmet att ta tag i den här typen av frågor, så nu är det upp till bevis för Obama att visa om han verkligen vill göra något.

”Oerhört modiga människor”

Lena Pettersson bevakade det tre veckor långa kriget i Gaza i januari 2009 och berättar att den grupp med ”oerhört modiga människor” som aktivt jobbar för fred, både i Israel och i de Palestinska områdena, har allt svårare att göra sig hörda i tider av öppen konflikt.

–Precis som i alla konflikter vill en majoritet av befolkningen på bägge sidor ha fred men trots det är gruppen fredsaktivister liten. Dessutom har de vanligtvis svårt att göra sig hörda och ännu svårare är det att hålla fredsdemonstrationer när det råder öppen konflikt – men de förekommer.

–Det här är en verklig och långvarig konflikt som handlar om människors vardag och bränslet i den här konflikten är ju en önskan om att kunna leva i fred, frihet och säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

Mer i ämnet