SVT:s utrikesreporter om Zelenskyj: ”En röst för den fria världen”

Publicerad

Volodymyr Zelenskyjs tal till den amerikanska kongressen är ett i raden av stora internationella anföranden sedan krigets början. SVT:s utrikesreporter Henrik Silver tror Ukrainas president kan lita på fortsatt hjälp från världsledarna.

– Jag tror på ett fortsatt stort stöd för Ukraina, säger Henrik Silver.

Det var ett emotionellt tal där Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gjorde historiska anspelningar och jämförelser med USA:s utvecklande av en rättstat och trygghet.

– Det är precis det ukrainarna längtar efter. Han har de här historiska kopplingarna men han blickar även framåt, säger SVT:s utrikesreporter Henrik Silver om talet.

Kriget i Ukraina

Flera stora anföranden

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har Zelenskyj gjort flera stora anföranden via videolänk. Bland annat har han talat till Europaparlamentet, det brittiska parlamentet och det kanadensiska parlamentet. Inom de kommande dagarna ska han även tala inför det tyska parlamentet.

Under onsdagens tal till den amerikanska kongressen vände han sig direkt till USA:s president Joe Biden.

– Jag önskar att Biden tar rollen som världens ledare, och därmed fredens ledare, sa Zelenskyj i sitt tal.

”En röst för den fria världen”

Zelenskyjs offentliga framträdanden har stor betydelse för stödet för Ukraina, menar SVT:s utrikesreporter Henrik Silver.

– Han har gått från att ha varit en helt okänd politisk ledare för de flesta till att framträda som en röst för den fria världen.

Enligt Silver är stödet för Zelenskyj i den amerikanska kongressen precis som i stora delar av Europa starkt. Han tror att de stora ledarna kommer gå på Zelenskyjs linje och ge mer stöd när Ukraina ber om det.

– Jag tror på ett fortsatt stort stöd för Ukraina, säger Henrik Silver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet