I Norge har man en annan inställning till boende och satsar på ägandet istället för hyresrätter. Foto: SVT

”En total bostadskris – nu måste vi lära av Norge”

Uppdaterad
Publicerad

Det har länge byggts för lite i Sverige. Samtidigt som priserna på bostäder skjutit i höjden så är det svårt att hitta en hyrd bostad.

– Bostadskrisen i Sverige är total. Nu måste vi lära av Norge, säger Lennart Weiss kommersiell direktör på den norska byggjätten Veidekke.

På en höjd i utkanten av norska Gol bor Anne Berit Haugstad. Men hon bor långt ifrån ensam i huset. Hennes villa är uppdelad i fyra lägenheter och genom att hyra ut tre av dem så finansierar hon sitt eget boende. 

– Själv bor jag gratis, säger hon.

#BOSTADSÖKES

Och hon är långt ifrån ensam om att hyra ut delar av sitt hus. Flera av hennes grannar och många av hennes landsmän gör lika dant. Eftersom många hyr ut delar av sin bostad så är det relativt lätt att hitta någonstans att bo i Norge. Visserligen är hyressättningen fri, så i storstäderna kan det bli väldigt dyrt för den som letar bostad.

Subventionera bostadssparande

Medan svenska socialdemokrater historiskt sett har satsat på hyresrätter så har norska socialdemokrater istället länge satsat på att uppmuntra det ägda boendet. I Norge subventionerar staten ungdomars bosparande. 

– Det är en fin lösning för hur unga personer kan spara till en framtida bostad, säger Stian Gulbrandsen, en av många ungdomar som hyr tillfälligt.

– De flesta som jag känner tänker som jag gör. Vi hyr nu och så sparar vi pengar så vi kan köpa något eget i framtiden, säger han.

Det subventionerade bosparandet i kombination generösa bostadsbidrag och att den statliga Husbanken ger både bottenlån och startlån gör att fler har råd att köpa en egen bostad. Syftet med startlånen är att stötta resurssvaga grupper som ungdomar, flyktingar, barnfamiljer, funktionshindrade och ensamhushåll.

Norge har dessutom en förmögenhetsskatt som beskattar den primära bostaden gynnsamt i förhållande till andra tillgångar. Även detta gynnar bostadsägande.

”En total kris”

En som nu tycker att Sverige bör ta efter Norge är Lennart Weiss, kommersiell direktör på den norska byggjätten Veidekke. 

– Vi har en total bostadskris i dag. Vare sig den hyrda eller den ägda marknaden fungerar, säger han och fortsätter:

– Det är speciellt dramatiskt för ungdomar som möter en bostadsmarknad med dubbla lås. De har vare sig kötid för att få tag på en hyresrätt eller kapital för att skaffa sig en ägd bostad. Ska ungdomar och resurssvaga kunna komma in på bostadsmarknaden så måste vi lära av Norge och stötta hushållen att bygga upp sparandet, säger Lennart Weiss.

Han menar att den norska politiken har som syfte att hjälpa hushållen att gå från den hyrda till den ägda markanden och att Sverige borde lära av Norge.

FAKTA: Norsk bostadspolitik

  • Medan Sverige länge satsat på hyreslägenheter så bygger bostadspolitiken i Norge på bostadsägande.
  • Det finns ett subventionerat bosparande för ungdomar, ”boligspar för ungdom”, generösa bostadsbidrag samt bottenlån och startlån från den statliga Husbanken.
  • Dessutom är det skattefritt att hyra ut sin egen bostad och reavinstskatten är låg jämfört med Sverige.
  • Eftersom systemet gör att fler har råd att köpa en bostad har det skapat en efterfrågan som har fått upp byggandet.
  • Under många års tid har det byggts fler bostäder i Norge än i Sverige räknat per capita.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet