Foto: TT

Ena kyrkoterroristen försökte resa till Syrien två gånger

Uppdaterad
Publicerad

Den ena av de två terroristerna i dagens attack mot en fransk kyrka har nu identifierats. Han var en 19-årig man från orten där dådet begicks som två gånger de senaste åren försökt resa ner till Syrien. Förra våren greps han i Turkiet, och satt sedan i mars i år i husarrest med elektronisk fotboja.

En av männen som i morse skar halsen av en präst i en kyrka i franska Saint-Etienne-du-Rouvray har under dagen formellt identifierats av franska utredare. Det berättade åklagare François Molins vid en presskonferens sent på tisdagskvällen.

Mannen var 19 år gammal och hemmahörande i det aktuella departementet Seine-Maritime. Han var tidigare känd av det franska rättsväsendet då han två gånger de senaste 18 månaderna försökt resa ner till Syrien.

Beordrades inte lämna hemtrakten

Första gången var i mars 2015, då han rapporterades som försvunnen av en familjemedlem. Han greps någon dag senare i Tyskland, med sin brors id-handlingar, och sändes tillbaka till Frankrike.

Han sattes under utredningen och fick order om att inte lämna hemdepartementet Seine-Maritime.

Greps i Turkiet

Två månader senare, i maj, försvann han återigen från sitt hem. Två veckor senare greps han av polis i Turkiet, under ett försök att resa in i Syrien med hjälp av en kusins id-handlingar.

Då mannen rest in i Turkiet från Genève skickades han först tillbaka till Schweiz, innan myndigheterna där överlämnade honom till Frankrike.

Han satt häktad under utredning fram till den 18 mars i år, då han släpptes villkorligt till husarrest med elektronisk fotboja. Han fick enbart lämna huset vissa timmar på dygnet och skulle dagligen rapportera in till polisen på orten.

Åklagare överklagade frigivning

Åklagare François Molins förklarar också att mannen, som på grund av sina resor misstänktes och utreddes för samröre med terrorister, ännu aldrig formellt hade dömts för något brott.

Samtidigt trycker han på att åklagare motsatte sig mannens villkorliga frigivning och husarrest.

– Åklagarkammaren i Paris överklagade, och begärde att han skulle hållas kvar i häktet.

Andre mannen ännu oidentifierad

Den andra gärningsmannen har ännu inte formellt identifierats, berättade Molins.

– Genomsökningar pågår just nu och har inte avslutats, meddelar han.

Bror till Syrienresenär gripen

En tredje person greps också vid lunchtid i dag i samband med utredningen. Åklagaren bekräftade att det rör sig om en minderårig pojke, 16 år gammal.

Pojken är yngre bror till en person som är internationellt efterlyst för att ha rest till Syrien – med id-handlingar tillhörande den första, identifierade mannen som deltog i dagens attack mot kyrkan.

Skadad inte längre mellan liv och död

Utöver detta uppgav Molins också att läget för den person som fick livshotande skador under attacken i kyrkan nu har stabiliserats.

Detta innebär att dådet i kyrkan, utöver gärningsmännen, bara fick ett dödsoffer: 86-årige prästen Jacques Hamel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd i fransk kyrka

Mer i ämnet