Foto: TT

Tusentals tog farväl av mördad präst

Uppdaterad
Publicerad

Den franske prästen som förra veckan mördades av två islamister begravdes i dag i Rouen. Omkring 2.000 sörjande, politiker och representanter för olika religiösa samfund hade samlats för att ta farväl av fader Jacques Hamel.

Regnet föll över den franska staden Rouen när tusentals samlades på tisdagen för att ta farväl av 85-årige prästen Jacques Hamel, som för en vecka sedan mördades av två militanta islamister under ett gisslandrama i Saint-Étienne-du-Rouvray.

På bänkarna längst fram i stadens katedral satt flera franska politiker, bland dem inrikesminister Bernard Cazeneuve, och representanter för en rad olika religiösa samfund. Ärkebiskopen Dominique Lebrun uppmanade de omkring 2.000 närvarande att kommunicera mer, uppmärksamma varandra och inte utesluta någon.

Utanför hade ytterligare hundratals sörjande samlats för att följa begravningen i skydd av paraplyer via storbildsskärmar.

Fick halsen avskuren

Hamels kollega Philippe Maheut beskrev prästen som en ”djupt god, leende, ödmjuk” person som stod andra människor nära och alltid var redo att hjälpa.

Flera syskonbarn talade varmt om sin morbror och systern Roselyne Hamel berättade hur brodern vägrade bli officer under kriget i Algeriet för att han inte ville ge sina män order om att döda andra.

Efter en predikan om kärlek och förståelse för varandra bad församlingen också för de två unga män som för en vecka sedan trängde sig in under en mässa och skar halsen av Jacques Hamel framför altaret. De två misstänkta gärningsmännen dödades senare av polisen.

Hamel, som hade varit präst i nära 60 år, gravsätts senare inför den närmaste familjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd i fransk kyrka

Mer i ämnet