Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elförsörjning och kriget i Ukraina blir huvudfrågorna vid EU-mötet, enligt Europakorrespondent David Boati. Foto: SVT

Energifrågor och Ukrainakriget när Kristersson (M) deltar på EU-toppmöte

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nytillträdde statsminister Ulf Kristersson (M) deltar på torsdagen på sitt första EU-toppmöte. Energifrågor och Rysslands krig i Ukraina står högt upp på agendan.

När EU-toppmötet inleds i Bryssel på torsdagen ligger en rad nya förslag på bordet om hur unionen ska tackla energikrisen. Medlemsländernas stats- och regeringschefer ska bland annat diskutera de förslag som EU-kommissionen lade fram i tisdags om ökad energisolidaritet och EU-gemensamma gasinköp, för att pressa energipriserna.

– Hittills har länderna bjudit över varandra och på så vis trissat upp priserna. Tanken är att om man i stället köper gas ihop så kan man pressa ner priserna, ungefär som man gjorde med vaccinen under pandemin, säger David Boati, SVT:s Brysselkorrespondent.

Irans inblandning i kriget

Utöver energikrisen ska Rysslands krig i Ukraina diskuteras. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltar på mötet via videolänk.

– Europa kommer att lova fortsatt stöd, både ekonomiskt och militärt, säger David Boati och fortsätter:

En fråga som seglat upp i diskussionerna om Ukrainakriget är Irans inblandning i kriget.

– Man vet sedan länge att Ryssland använder sig av iranska drönare i Ukraina och nu säger sig EU ha bevis för att Iran är mer inblandade än så. Om Iran blir mer inblandat i den här konflikten så är man rädd för att kriget ska sprida sig geografiskt och eskalera ytterligare. Här vill EU markera tydligt och snabbt.

Ulf Kristersson, som för första gången deltar på ett toppmöte, har enskilda samtal inplanerade med en rad stats- och regeringschefer, bland andra med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Kristersson och Stoltenberg håller en gemensam pressträff på torsdagsmorgonen klockan 9.45.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.