Hälsomyndigheter i Storbritannien söker nu andra människor som mannen haft sexuell kontakt med. Foto: TT

Engelsman smittad av ”supergonorré”

Uppdaterad
Publicerad

En engelsman har smittats av det som nu kallas ”supergonorrén”, efter en resa till Sydostasien. Bakterien är resistent mot antibiotika och nu befarar man att sjukdomen ska spridas – vilket oroar Folkhälsomyndigheten.

– Det är absolut inte uteslutet på sikt att vi får in den här typen av bakterier i Sverige, säger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

Mannen, som hade en flickvän i Storbritannien, smittades efter att ha haft ett sexuellt möte med en kvinna han träffat under en resa i Sydostasien. Public Health England förklarar att det är första gången sjukdomen inte kan botas med ”vanlig” antibiotika.

– Det är första gången vi ser ett fall med sådant starkt motstånd mot antibiotika, säger Dr Gwenda Hughes från Public Health England till BBC.

Hälsomyndigheter i Storbritannien söker nu andra människor som mannen haft sexuell kontakt med. Målet är att undersöka och begränsa spridningsrisken.

Bakterien undviker antibiotikan

Gonorré orsakas av bakterien Neisseria gonorrhoeae. Sjukdomen sprids via oskyddat vaginal-, oral- och analsex. Det som skiljer ”super-gonorrén” från den vanliga sjukdomen är bakteriens förmåga att hitta nya sätt att undvika antibiotikan.

– Bakterien hittar olika sätt att förhindra antibiotikans verkningsmekanism. Den stoppar antibiotikans möjlighet att ta sig in i cellen. Den har olika varianter att stoppa effekten som antibiotikan har, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

En form av antibiotika kan hjälpa mannen

En närmare analys av mannens infektion visar att en form av antibiotika kan hjälpa mannen. Det är den sista formen som inte testats på infektionen som mannen har. Mycket tyder på att det kommer fungera men läkarna kan inte säga något än.

– Det är en stegvis utveckling där gonorrébakterien succesivt blivit resistenta mot flera typer av antibiotika. Bakterien har nästan betat av alla olika alternativ vi har. Det återstår endast en möjlig variant kvar som de skulle behandla med, så vi kommer närmare och närmare slutstadiet när vi inte har något alls att behandla med, säger Anders Tegnell.

Behöver agera snabbt

Anders Tegnell förklara gonorréns tendens att sprida sig över landsgränser.

– Det är absolut inte uteslutet på sikt att vi får in den här typen av bakterier i Sverige. Kommer bakterierna in så kommer de skapa en hel del problem, säger, Anders Tegnell, statsepidemiolog hos Folkhälsomyndigheten.

Nyckeln är att agera snabbt, som man gjort i Storbritannien.

– Det är alltid oroande, om det inte gå behandla. Gonorré är en ganska farlig sjukdom. Det är viktigt att agera snabbt, som man gjorde i det här fallet, säger Ander Tegnell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.