Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör oceanografen om hur utvecklingen vid Thwaites-glaciären bidrar till höjning av havsnivån. Foto: SVT/DN/Copernicus Sentinel-3/Nasa

Isberg stort som Gotland släppte från glaciär – rör sig snabbt ut i havet

Uppdaterad
Publicerad

Ett isberg stort som Gotland som har lossnat från Thwaites-glaciären på Antarktis rör sig snabbt ut i havet. Fler och fler isberg från området släpper och smälter, och trenden är oroande, enligt Ola Kalén, oceanograf vid SMHI.

Det väldiga isberget vid Thwaites-glaciären lossnade redan våren 2002, men gick sedan på grund och har rört sig långsamt. Men de senaste veckorna har bergets rörelse ut i havet ökat hastigt.

– Det har varit otroligt varmt i Antarktis i år. Temperaturen har legat två grader över det normala i december och januari, säger SVT:s meteorolog.

Klimatkrisen

Thwaites-glaciären kallas även Domedagsglaciären på grund effekten det skulle ha på havsnivån och klimatet om den kollapsar.

I videon berättar oceanografen Ola Kalén mer om de potentiella följderna av att isberg lossnar från Antarktis och smälter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet