Enorma isberget som hotade pingvinö kan ha ändrat kurs

Uppdaterad
Publicerad

Minns ni A68a? Isberget stort som Gotland som i december hotade djurlivet på ön Sydgeorgien i södra Atlanten. Nu visar satellitbilder att isberget brutits upp, och verkar ha ändrat kurs.

2017 bröt sig ett isberg loss från Antarktis. Det fick namnet A68a och var ett av de största som någonsin observerats. I december förra året uppskattades det vara runt 4 000 kvadratkilometer stort, större än Gotland.

Isberget har flutit runt i sydatlanten i över tre år och kraftiga strömmar har dragit berget mot ön Sydgeorgien i södra Atlanten. Det har oroat forskare som befarar att om berget fastnar utanför ön så kan det påverka det rika djurliv som finns där.

Men på nya satellitbilder ser ut att visa hur isberget bryts upp i mindre delar samtidigt som det byter kurs och vänder sig bort från Sydgeorgien.

Se bilder på A68a och dess kurs i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.