Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Glaciären Larsen C kan lossna i Antarktis

Uppdaterad
Publicerad
Efter isbergslossningen i Antarktis kan en tio gånger större ismassa lossna och glida ut i havet. Det skulle kunna höja havsnivån flera centimeter, enligt Världsnaturfondens polarexpert Tom Arnbom.
– Isberget har legat som en propp framför glaciären, säger han.

Någon gång under de senaste dagarna bröt sig ett gigantiskt isberg – stort som två Gotland – loss från Antarktis. Isberget tros vara ett av de tio största som någonsin observerats.

LÄS MER: Gigantiskt isberg har brutit sig loss från Antarktis

Isberget har legat som en propp framför glaciären Larsen C, och ökar sannolikheten för att glaciären ska lossna och glida ut i havet. Larsen C är tio gånger större än isberget – cirka 60.000 kvadratkilometer – varför konsekvenserna skulle bli mycket större, menar Tom Arnbom som är polarexpert vid Världsnaturfonden.

– Glaciären ligger på en bergssluttning. Det man är rädd för är att den kan glida ut i havet om den yttre delen (isberget reds. anm.) sviktar. Smältvattnet hamnar under glaciären och fungerar som en rutschbana, säger han till SVT Nyheter.

Kan stiga några centimeter

Om Larsen C skulle glida ut i havet och smälta kan havsnivån stiga med några centimeter, menar han.

– Varje centimeter betyder ganska mycket, speciellt för önationer i Stilla havet. Forskarna räknar med att en del av dem kommer att ha försvunnit om 80 år. Men i det stora perspektivet, det man inte vill ska hända, är översvämningar i Bangladesh så att 30–40 miljoner människor börjar röra sig mot Indien. Men det är inte aktuellt nu.

LÄS MER: Ny spricka kan skapa superisflak i Antarktis

Två andra glaciärer i närheten, Larsen A och Larsen B, har redan lossnat. Men båda var mindre än Larsen C och forskarna har inte kunnat se att havsnivån har stigit på grund av dem, uppger Anna Wåhlin som är professor i oceanografi vid Göteborgs universitet.

– Havsnivån borde ha stigit, men man har inte kunnat mäta det. Havsnivån fluktuerar så mycket och har stigit ungefär en centimeter per år, globalt sett, ända sedan istiden släppte. Men de senaste 20 åren har havsnivån stigit med ungefär tre millimeter per år enligt FN:s klimatpanel IPCC, säger hon.

Bildas nytt ekosystem

Anna Wåhlin menar att isbergslossningar är en naturlig process och ser det som en möjlighet för forskarna att få reda på mer om ekosystemet i havet.

– Det här är ett jättestort område som har varit täckt av 300 meter tjock is och varit helt mörkt i tusentals år. Nu kanske vi kan få veta vad som finns där, säger hon.

Hon hoppas dock att organisationen som förvaltar den marina miljön i Antarktis, CCAMLR (Convention on the Conservation of Antarctic Marine Living Resources) gör området till skyddat så att forskarna hinner studera miljön innan den hinner förändras.

LÄS MER: Rekordvarmt havsvatten i Antarktis oroar forskare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet