Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anastasia Aleksandrova, 12 år, har inga vänner kvar i sin ålder där hon bor med sina morföräldrar. Foto: David Goldman/AP via TT

Anastasia 12 år: ”Jag har ingen att umgås med”

Uppdaterad
Publicerad

Massflykten i Ukraina har omkullkastat tiotusentals barns liv. Inte bara för de som måste starta ett nytt liv någon annanstans, utan också för de som stannat kvar.

Barn och unga nära fronten vittnar om isolering och ensamhet.

Anastasia Aleksandrova, 12 år, bor med sina morföräldrar i utkanten av Slovjansk i östra Ukraina, bara 12 kilometer från fronten. Ingen i hennes ålder finns kvar i bostadsområdet och sedan Rysslands invasion hålls skolundervisningen online.

– Jag har ingen att umgås med, jag sitter med min telefon hela dagarna. Förut brukade jag och mina vänner jämt vara utomhus och cykla, säger hon.

Många städer står nästintill tomma efter att hundratusentals ukrainare flytt till säkerhet. De ungdomar som blivit kvar kämpar med isolering och uttråkning, utöver rädslorna och våldet som kriget fört med sig.

Hör Anastasia och andra ungdomar berätta i klippet.

Fler än sex miljoner Ukrainare, främst kvinnor och barn, har flytt landet och miljontals fler har fördrivits från sina hem, enligt FN:s flyktingorgan.

Av de cirka 275 000 unga personer under 17 år som bodde  i Donetsk-regionen före invasionen finns nu bara 40 000 kvar, uppger provinsens guvernör Pavlo Kyrylenko för AP.

Enligt officiella siffror har 361 barn dödats och 711 skadats i Ukraina sedan 24 februari, skriver AP.

Myndigheterna uppmanar alla familjer i Donetsk, särskilt de med barn, att omedelbart evakuera då Ryska trupper fortsätter att bomba civila områden i regionen.

Källa: AP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer