Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här samlas unga volontärer med musik och dans för att hjälpa till i Tjernihiv.

Volontärer i Ukraina kombinerar röjningsarbete från kriget med fest

Uppdaterad
Publicerad

Livet har för många satts på paus i Ukraina i och med kriget. Nu försöker man kombinera det nya med det gamla, genom musik och dans.

– Vi behöver något från vårt tidigare liv, säger Tetiana Burianova, initiativtagare till Repair together. 

Innan kriget arrangerade Tetiana Burianova och hennes vänner fester, konserter och rave.

– Musik var en stor del av vårt liv förut, det var vår livsstil. Nu har det blivit att volontärarbeta, säger Tetiana Burianova.

Kriget i Ukraina

Tegelsten för tegelsten, bit för bit rivs hus ner för att sedan byggas upp i områden som invaderades av rysk militär tidigare i år. Sen blir det fest med storartisten Onuka på scen. 

– Vi kombinerar arbetet med musik för att det finns så mycket att göra, och för att människor ska hålla ut så behöver de något som gör de glada och exalterade, vilket musik gör, säger Tetiana Burianova.

”Hjälper psykologiskt”

Och trots att himlen öppnar upp sig och det vräker ner regn, är det inget som hindrar volontärerna från att dansa och för en stund minnas livet som det var innan kriget.

– Det hjälper psykologiskt också, säger Tetiana Burinova.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet