Foto: TT

Erdogan kritiserar Sverige för Kaplan-affären

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kritiserade i dag Sverige för behandlingen av Mehmet Kaplan. Han ser det som ett exempel på hur muslimer motarbetas i olika västländer.

I ett tal som Erdogan höll inför borgmästare och andra lokala ledare från olika delar av Turkiet sade han att det gör honom bedrövad att se hur muslimska politiker diskrimineras i olika europeiska länder. 

– Ni ser vad de gjorde med en muslim som blivit minister i Sverige. Han tvingades avgå till slut, sade Erdogan i talet som direktsändes i TV.

Utländska krafter

Enligt den svenska frilansjournalisten Tomas Thorén i Istanbul sade Erdogan också att muslimer motarbetas på olika sätt i Europa och att utländska krafter konspirerar för få bort honom och hans parti AKP från makten i Turkiet.

I samband med Mehmet Kaplans avgång rapporterades det en hel del i turkiska medier. Den islamistiska tidningen Yeni Akit, som står Erdoğan nära, skrev bland annat att det var ett ”mediedrev från judisk-armenisk lobby” som gjorde att Kaplan var tvungen att avgå.

– Men i stort sett kan man inte säga att det varit väldigt uppmärksammat här, säger Tomas Thorén.

”Ovärdigt”

Paul Levin, chef för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger till TT att Erdogans tal är defensivt.

– Erdogans tal är väldigt defensivt, ett svar på kritiken mot att han aktivt försöker komma åt journalister, komiker och andra som kritiserar honom. Det är också i linje med ett ganska konspiratoriskt narrativ som präglar mycket av utrikesrapporteringen i Turkiet.

Även Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin reagerar på uttalandet

– Jag tycker så klart det är synd att det här används för att stärka anti-västliga stämningar i Turkiet. Det är inte det detta handlar om, säger han, till TT.

– Det är såklart också ovärdigt mot Mehmet Kaplans långa gärning för dialog och förståelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.