Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar med att skicka tillbaka 3,5 miljoner flyktingar till Syrien. På söndagen väntade turkiska soldater i Hassa på att gå över den syriska gränsen. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Erdogan: ”Kurdiska styrkor ska krossas”

Publicerad
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger att kurdiska YPG, PYD och PKK kommer krossas tills ingen finns kvar.
– Om Gud vill kommer denna operation att vara avslutad inom kort, säger Erdogan.

Turkiska markstyrkor har gått in i Afrin i Syrien, som det senaste dygnet hukat under turkiskt bombardemang där minst 150 mål attackerats.

Vid ett raketanfall mot den turkiska staden Reyhanli på söndagen har en person dödats och 32 skadats.

”Avslutad inom kort”

Enligt Reuters hotar Erdogan med att skicka tillbaka 3,5 miljoner flyktingar till Syrien. Han säger också anklagande att vissa av Turkiets allierade har försett YPG med mängder med material och vapen.

Endast en gång tidigare har Turkiet gett sig in i grannlandets krig med en insats i den här storleksordningen. Men den ska inte bli långvarig, säger president Recep Tayyip Erdogan.

– Om Gud vill kommer denna operation att vara avslutad inom kort, säger han i ett tal i den turkiska provinsen Bursa.

Syrien fördömer

Syriens president Bashar al-Assad fördömer Turkiets anfall och säger att Ankara stödjer extremistgrupper.

– Den brutala turkiska aggressionen mot den syriska staden Afrin kan inte separeras från den turkiska regimens politik sedan inledningen av Syriens kris, som i princip bygger på att stödja terrorism och terrororganisationer, oavsett vad de hetat, säger al-Assad enligt nyhetsbyrån Sana.

FN:s säkerhetsråd

Frankrike vädjar om ett slut på aggressionerna, och vill ha ett extra möte i FN:s säkerhetsråd för att diskutera Syrien. Det gäller då såväl Afrin som Ghouta och Idlib, två andra områden där läget är extra illa just nu.

– Frankrike är mycket oroat av situationen i Syrien och den brutala försämringen, säger utrikesminister Jean-Yves Le Drian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer