En av de turkiska stridsvagnarna på väg mot gränsen till Syrien, där Turkiet lovat stampa ut kurdiska grupper i områden Afrin. Foto: TT/AP

Turkisk granateld mot kurder – ”insatsen har börjat”

Publicerad

Turkiska granater regnar över kurdiska Afrin i norra Syrien. Turkiet lovar stampa ut ”terrorister”, medan kurdiska YPG säger att de kan bomba turkiska områden som svar.
– Om turkiska attacker fortsätter så kommer vi att svara, säger Rojhat Roj, talesman för YPG, till SVT.

Ljudet av turkisk artillerield ekar över Afrin i norra Syrien. Från den turkiska sidan kallar man det början på en militärinsats mot kurdiska styret i Afrin.

Enligt Ankara är det nämligen bara en syrisk förgrening av i Turkiet terrorstämplade PKK, som i decennier krigat i Turkiet för kurdisk självständighet.

– Operationen har de facto börjat med granatelden över gränsen, sade turkiska försvarsministern Nurettin Canikli, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Insatsen i centrala Afrin kan komma att ta lång tid, men terrorgrupperna kommer snart att besegras där.

Hotar med samma mynt

Några turkiska soldater uppges inte ha korsat gränsen till Afrin utan Turkiet förmodas ta hjälp av allierade syriska rebeller. Kurdiska styrkor har å sin sida svurit att strida för att försvara sina områden.

Rojhat Roj, en talesman för kurdiska YPG-styrkorna, säger att tiotals byar och mindre städer träffats av granater, som tvingar människor att fly. Han varnar att de kan komma att skjuta tillbaka mot turkiskt territorium om granatelden forstätter.

– Ja. Om turkiska attacker fortsätter så kommer vi att svara, säger han i telefon till SVT inifrån Afrin.

Omvärlden otydlig

Avgörande är, enligt bedömare, hur omvärlden nu kommer att reagera.

USA stöder till Turkiets stora förtret kurderna och, har annonserat planer på att stanna i Syrien för att träna en ”gränsstyrka” ledd av kurdiskt dominerade rebeller.

En turkisk offensiv mot Afrin vore ”destabiliserande”, säger en amerikansk UD-tjänsteman till internationella medier.

Ryssland har under kriget i Syrien spelat fått allt mer att säga till om. En storoffensiv skulle förmodligen kräva ryskt godkännande, och Moskva vill hålla sig på god fot med Turkiet.

Utrikesminister Sergej Lavrov varnade tidigare i veckan att USA:s plan på en gränsstyrka är ”provocerande” och inte gynnar kurderna i Afrin, vilket ryska bedömare noterat.

– I mina ögon var formuleringen märklig, som om Lavrov redan gett upp Afrin-regionen, säger ryske Mellanösternexperten Jurij Barmin till SVT.

”Det blir blodigt”

Frågan är nu om Turkiet kommer att göra verklighet av sina hot om en stor offensiv mot Afrin, något Ankara även hotat med tidigare. I så fall varnar bedömare för en ny och våldsam eskalering i Syriens redan förödande krig.

– Om Turkiet attackerar så kommer det att bli ett blodigt slag som kan leda till en stor instabilitet även i Turkiet, säger Wladimir van Wilgenburg, journalist och expert på kurdiska frågor, till SVT från Erbil.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer