Syriska oppositionsstyrkor i Raqqa efter att staden fritogs från IS. Foto: TT

Kurdisk region håller IS-svenskar fängslade

Uppdaterad
Publicerad

Tre svenska medborgare sitter fängslade i Rojava i nordöstra Syrien anklagade för att ha tillhört terrorgruppen IS. Det handlar om ett gift par med två små barn samt ytterligare en man. De hålls tillsammans med flera hundra misstänkta IS-terrorister från hela världen.

Rojava är en självutropad, kurddominerad autonom region i nordöstra Syrien. Där förbereder man nu rättsliga processer mot de fängslade IS-medlemmarna – som riskerar långa fängelsestraff.

Utöver de tre svenska medborgarna hålls ytterligare ett 20-tal personer som uppger att de har svenska uppehållstillstånd, erfar SVT.

Krigat mot terrorn

Shiyar Ali är Rojavas representant i Sverige. Han förklarar vilken betydelse Rojavas väpnade styrkor YPG-YPJ haft i kriget mot IS – där de dominerat i den USA-stödda alliansen SDF.

– Vi har krigat mot IS sedan 2014 och tagit många fångar. Tillsammans med den internationella koalitionen bekämpade vi IS och besegrade dem i kalifatets huvudstad Raqqa, säger Shiyar Ali.

Enorm flyktingström

Enligt Ali finns det även många flyktingar i Rojava – flyktingar man försöker ta hand om trots mycket begränsade resurser.

– Flyktingströmmen är enorm. Det handlar om en halv miljon människor som sökt sig från IS-områden som Aleppo, Raqqa, Deir Ezzor och Idlib. Sedan alla som flytt från Irak och Mosul, säger han.

– Vårt arbete är väldigt tungt och begränsat. Men vi gör allt vi kan för att ta hand om flyktingarna.

Vill bli av med IS-anhängarna

Att hjälpa flyktingarna och samtidigt hålla flera hundra internationella utländska IS-anhängare fängslade innebär höga kostnader. Därför försöker Rojava nu bli av med de utländska IS-krigarna.

– Vi vill samarbeta med de länder som har medborgare här, människor som har krigat och begått fruktansvärda handlingar för IS.

Enligt Shiyar Ali har Ryssland tagit hem tjetjener. Indonesien och Filippinerna och ytterligare några länder ska ha tagit hem medborgare.

När SVT frågar om relationen med svenska medborgare ler han bara. 

– Ingen kommentar.

Men de känner till att det finns svenskar där?

– Jag tror det. Men ännu har inget hänt.

Vad hoppas du ska hända?

– Jag hoppas på ett bra samarbete, för det här berör alla. Alla måste ta sitt ansvar.

Rojava är en självutropad, kurddominerad autonom region i nordöstra Syrien.

Det uttalade målet är inte nationellt självbestämmande utan att efter kriget omvandla Syrien till en decentraliserad demokrati.

Politiskt är regionen inspirerad av Abdullah Öcalan, den kurdiske politikern och tidigare ledaren för Kurdistans arbetarparti (PKK), som nu är dömd till livstids fängelse i Turkiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.