Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: TT

Erdogan och Putin: Attacken var en provokation

Uppdaterad
Publicerad

Både den ryske presidenten Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har uttalat sig om attacken i Ankara där den ryske ambassadören mördades. Och de är eniga om vad attacken var: ”en provokation”.

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan fördömer attacken mot en utställning i Ankara, där den ryske ambassadören mördades. Erdogan sa i ett tal att han pratat med sin ryske kollega Vladimir Putin efter dådet, och att de är överens om att inte låta attacken splittra de två länderna.

Även Vladimir Putin uttalade sig på måndagkvällen och pratade om att attacken var en provokation. Han meddelade att Ryssland kommer att höja säkerheten på landets ambassader runt om i världen. Putin kräver att ryska diplomaters säkerhet i Turkiet garanteras.

Rysk ambassadör ihjälskjuten

Putin kommer att hålla ett extrainsatt säkerhetsmöte i Kreml med anledning av dådet.

– Vi kräver att få veta vem som styrde mördaren, säger Vladimir Putin i uttalandet.

Erdogan: Arbeta hårdare mot terror

President Erdogan identifierade i sitt tal attentatsmannen en turkisk kravallpolis som arbetat som detta i två och ett halvt år.

Erdogan tryckte på att Turkiet och Ryssland måste fortsätta arbeta sida vid sida mot terrorism, och att de efter dagens dåd måste arbeta ännu mer mot detta.

– Attacken är en uppenbar provokation mot Turkiets och Rysslands nära relation. Vår relation med Ryssland är viktig för oss och för hela regionen. Den som hoppas skada vår relation med Ryssland kommer inte att lyckas, säger Erdogan, och fortsätter:

– Vi ser det här dådet som en attack mot det turkiska folket och den turkiska staten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk ambassadör ihjälskjuten

Mer i ämnet