Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tomas Thorén: ”Erdogan har inte direkt erkänt något ansvar” Foto: ILYAS AKENGIN, TT/SVT

Erdogan pressad efter skalvet – kritiseras öppet: ”Ovanligt”

Publicerad

Efter jordbävningen i Turkiet växer den inhemska kritiken mot president Erdogan. Han och hans regering anklagas för senfärdiga hjälpinsatser och för att ha underlåtit att stoppa byggfusket i landet.

– Erdogan är under hård press i den här frågan, säger SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

I de jordbävningsdrabbade områdena i sydöstra Turkiet har vissa byggnader rasat samman medan andra klarat skalvet bra. Det kopplas till byggfusk – som inte kontrollerats tillräckligt av myndigheterna, enligt kritikerna. Dessutom tog det lång tid för hjälp att nå fram till vissa drabbade områden.

– Många av de drabbade i jordbävningsområdet riktar väldigt hård kritik mot president Erdogan, vilket är rätt ovanligt i Turkiet, säger Tomas Thorén i Morgonstudion.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Erdogan har själv medgett att räddningsarbetet gått för långsamt.

– Men han har inte direkt erkänt något ansvar när det gäller frågan om att kontrollera byggnaders kvalitet, säger Tomas Thorén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Turkiet och Syrien

Mer i ämnet