President Recep Tayyip Erdoğan. Foto: TT

Erdogan: Respektera valresultatet

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppmanar världen att respektera resultatet av det turkiska parlamentsvalet — och passar samtidigt på att ge en känga åt de internationella medier som kritiserat honom.

– Nu har ett parti med runt 50 procent av rösterna nått makten i Turkiet. Det bör respekteras av hela världen, men jag har inte sett tecken på någon sådan mognad, säger Erdogan efter att han bett morgonbön vid en av Istanbuls moskéer, enligt Reuters.

När i stort sett alla röster är räknade hade AKP fått 315 platser av 550 möjliga i parlamentet, något som i turkiska medier beskrivs som en jordskredsseger.

Val i Turkiet 2015

Vill ändra landets författning

Vid sitt segertal uppmanade premiärminister Ahmet Davutoglu samtliga politiska partier att göra gemensam sak för att ändra landets författning. För även om AKP gick fram starkt räcker segern inte för att partiet på egen hand ska ändra i grundlagen.

– Jag riktar mig till alla partier att medverka till att vi får till stånd en ny konstitution.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Turkiet 2015

Mer i ämnet