Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AFP/TT

Analys: ”Erdogan skickar vidare huvudvärken till Europa”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Striderna i syriska Idlib kan bli en katastrof för den turkiska regeringen. Samtidigt ger Turkiet flyktingar fri lejd att ta sig över gränsen till Europa. 

Tomas Thorén

Korrespondent, Turkiet

33 turkiska soldater dödades i ett luftangrepp. Nyheten går som en chockvåg genom hela landet. Den enskilt största tragedin för Turkiet i det nio år långa kriget i Syrien. 

Turkiet sitter fast i en rävsax. Trots vapenskrammel och Recep Tayyip Erdogans dundrande varningar om militärt anfall vägrar den syriska regimen upphöra med militäroffensiven. Syriens president Bashar al-Assad är fast besluten att återta varenda kvadratcentimeter av syriskt territorium. 

Turkiet vill förmodligen inte ha ett fullskaligt krig med Syrien och Ryssland. Förhoppningen är att hotet om våld ska tvinga Syrien och Ryssland till förhandlingsbordet. Målet är en diplomatiskt uppgörelse som räddar Turkiet från mardrömsscenariot att ta emot hundratusentals flyktingar.  

Syrien ger inte vika

Men gårdagens katastrofala nyhet om en luftattack mot turkiska soldater visar tydligt att Syrien och Ryssland vägrar ge vika.   

Turkiet har redan svarat med granateldbeskjutning mot syriska regeringsstyrkor. Erdogan skruvar ytterligare upp retoriken om en storskalig militäroffensiv.  

Men på egen hand ser det ut som ett hopplöst projekt så länge Syrien och Ryssland kontrollerar luftrummet.  

Nato och västvärlden ger Turkiet sitt moraliska stöd i Idlib men vill inte involvera sig på marken. Det räcker inte för Turkiet som kräver militär uppbackning.  

Utspel om fri lejd för flyktingar

Det är mot den här bakgrunden man ska läsa Ankaras utspel att släppa igenom flyktingar till Europa. Turkiska regeringskällor uppger att flyktingarna har 72 timmar på sig att från turkiskt håll obehindrat korsa gränsen till Grekland eller Bulgarien. Uppgiften har fått flyktingar att rusa till gränsen.  

Kritiker menar att Turkiet har sig själva att skylla för den utsatta situation de nu befinner sig i. Men det är inte ett resonemang som får fäste i den turkiska offentligheten, där tv-kanaler påhejande  direktsänder en flyktingström i rörelse mot den grekiska gränsen.  

Döda soldater väcker vrede

Det stora antalet dödade turkiska soldater väcker en kraftig nationalistisk vrede, som högljutt kräver hämnd åt alla håll.  

“Låt Syrien brinna. Låt också Europa brinna.” skriver en känd regeringstrogen journalist på twitter.  

Det är inte otänkbart att det handlar om att rikta om missnöjet i flyktingfrågan. Turkiets har redan tagit emot fyra miljoner flyktingar vilket pressar president Erdogan hårt inrikespolitiskt. 

Oavsett vad man hoppas åstadkomma med flyktingströmmen är frågan är hur i hela världen Turkiet ska lyckas ta sig ur det låsta läget i Idlib som barkar åt en katastrof, såväl humanitärt som geopolitiskt.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.