Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på en presskonferens i samband med G20-mötet i Delhi. Foto: Dar Yasin/AP/TT

Erdogan: Sverige har inget med stridsflyg F-16 att göra

Uppdaterad
Publicerad

Ett svenskt Natomedlemskap ska inte kopplas till den turkiska begäran om att få köpa amerikanska F-16-plan. Det sade president Erdogan på G20-mötet i New Delhi.

– En sådan inställning gör oss allvarligt upprörda.

Erdogan sade på en presskonferens på söndagen att frågan kom upp i ett kort, ickeformaliserat samtal med USA:s president Joe Biden, rapporterar den turkiska statliga nyhetsbyrån Anatolia.

– Vi hade ett snabbt samtal med Biden. Vi diskuterade också frågan om (det amerikanska stridsplanet) F-16, sade Erdogan.

– Tråkigt nog så fortsätter vänner att ta upp Sverige när det handlar om F-16, sade Erdogan och konstaterade med emfas att detta upprör Turkiet.

Erdogan: Har inte befogenheten

Ankara begärde i oktober 2021 att få köpa 40 F-16-plan från USA samt att få tillgång till teknik och utrustning för att uppgradera 79 stridsplan som Turkiet redan har.

Affären beräknas vara värd 6 miljarder dollar, motsvarande cirka 67 miljarder kronor. Men USA och den beslutande kongressen motsätter sig för närvarande en försäljning. En anledning är Turkiets förhalning av att godkänna ett svenskt Natomedlemskap.

Erdogan hänvisade på söndagen att beslutet om att ratificera medlemskapet inte är hans:

– Jag har inte den befogenheten att jag kan bestämma detta på egen hand. Det måste godkännas av parlamentet. Sverige måste uppfylla sina åtaganden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.