Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kommenterar statsminister Ulf Kristersso onsdagens Nato-möte. Foto: Tofik Babayev/AFP/TT/SVT

Erdogan: Sverige kan inte vänta sig Turkiets stöd innan Vilnius

Uppdaterad
Publicerad

Sverige bör inte förvänta sig en attitydförändring från Ankara till Nato-toppmötet i Vilnius. Det ska president Recep Tayyip Erdogan ha sagt till turkiska medier på tisdagen. Skälet till det uppges vara att ”terrorister” tillåtits att demonstrera i Stockholm, rapporterar bland annat Reuters.

I samband med en resa till Azerbajdzjan ska Recep Tayyip Erdogan enligt turkiska medier ha sagt att Sverige inte har gjort tillräckligt för att leva upp till sina löften. Därför ska den svenska regeringen inte heller förvänta sig något innan Vilnius-mötet i juli.

Som skäl anger han att ”terrorister” nyligen tilläts demonstrera på Stockholms gator samtidigt som Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg försökte övertala honom att acceptera Sverige som medlem i försvarsalliansen, rapporterar den Londonbaserade sajten Middle East Eye.

Maktdemonstration av Erdogan

SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén tror inte att det är en slump att uttalandet kommer ut i medierna samma dag som tjänstemän från Sverige, Turkiet, Finland samt representanter från Nato träffas i Ankara för att diskutera den svenska ansökan. Beskedet går stick i stäv med de positiva tongångar som har hörts inför mötet.

– Tvärtom är det ganska konsekvent sett till hur Erdogan har uttryckt sig vid olika tillfällen under den här processen. Det är helt enkelt en maktdemonstration, säger Thomas Thorén.

Statsministern: ”Inte väntat”

Att det inte kom några nya besked från Turkiet på onsdagen anser inte statsminister Ulf Kristersson (M) vara oväntat. Nu ska man utvärdera vad som sagts på mötet och sedan diskutera hur Sveriges bäst går vidare inför det stundande mötet i Vilnius i juli.

– Nu är det Sverige och många andra Natoländer som tycker att det är dags. Men vi har sagt hela tiden att det är bara Turkiet som kan fatta turkiska beslut och det vet både Turkiet och alla andra, säger Ulf Kristersson (M).

Stoltenberg: ”Konstruktiv anda”

Jens Stoltenberg säger på en presskonferens att mötet i Ankara var konstruktivt. Han vill i nuläget inte ge någon tidsplan för när Turkiet och Ungern kan tänkas säga ja till Sverige.

– Mötet fördes i en konstruktiv anda och vissa framsteg har gjorts och vi kommer att fortsätta arbeta för Sveriges ratificering så snart som möjligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.