Erdogan under ett tal i Ankara på lördagen, där han berättade om den kommande militäroffensiven i Syrien. Foto: TT

Erdogan: Turkiet planerar militärinsats i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet kommer snart att genomföra en ny militärinsats i norra Syrien, öster om floden Eufrat, i ett område som kontrolleras av den kurdiska YPG-milisen. Det uppgav Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett tv-sänt tal på söndagen.

Offensiven kan starta inom två dagar och bestå av både land- och luftstyrkor, enligt den turkiske presidenten.

– Vi har förberett oss, färdigställt våra insatsplaner, gett de nödvändiga instruktionerna, sa han i ett tv-sänt tal.

Området Erdogan syftar på ligger öster om floden Eufrat och kontrolleras av den USA-stödda SDF-milisen, som i sin tur leds av den kurdiska YPG-milisen.

”Fullständigt krig”

Och SDF hotar med fullständigt krig om Turkiet sjösätter sin plan.

– Vi kommer inte att tveka inför att svara på en oprovocerad attack från Turkiet med fullständigt krig längs hela gränsen för att försvara oss och vårt folk, säger SDF:s talesperson Mustafa Bali.

Den kurdiska YPG-milisen stöttas av USA och under inbördeskriget i Syrien bidrog man starkt bidragit till att bekämpa terrorgruppen IS.

Men Turkiet ser milisen som en gren av det kurdiska partiet PKK, som i 35 år utkämpat ett blodigt uppror på turkiskt territorium.

USA i mitten

Turkiet har även tidigare hotat med en militärinsats öster om Eufrat, men man har backat i sista stund efter förhandlingar med USA.

Dagens uttalande är det kraftigaste sedan USA och Turkiet i augusti enades om att etablera en säkerhetszon längs den syriskturkiska gränsen för hemvändande syriska flyktingar.

USA befinner sig i ett svårt läge då man anser att de kurdiska styrkorna är viktiga i kampen mot regionens islamistiska terrorgrupper, men samtidigt är man allierade med Nato-landet Turkiet.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.