Foto: AP

Bilderna som pressar Erdogan

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan har hamnat under luppen för sitt sätt att sköta den turkiska gruvkatastrofen. Hans rådgivare sparkar på en demonstrant och Erdogan själv fäller okänsliga kommentarer.

Erdogans rådgivare heter Yusuf Yerkel och han har enligt brittiska The Guardian medgett att det är han som sparkar en demonstrant i Soma.

Yerkel påstår att det är en vänsterdemonstrant som inte har med tragedina i Soma att göra. Det är turkiska specialstyrkor som har gripit mannen som Yerkel sparkar på. Yerkel ska senare under dagen förhöras om incidenten.

GRUVOLYCKA I TURKIET

Talet blev en chock

Yerkels attack är bara en av flera märkliga omständigheter som utspelats i Soma i samband med premiärminister Recep Tayyip Erdogans besök.

Hans besök och hans tal blev en svår chock för de förtvivlade anhöriga.

Upprördheten över den redan omstridde regeringschefens okänsliga ord blev stor.

– Sådana olyckor händer ofta, var Erdogans besked till de sörjande.

Det var värre i Kina

Erdogan försökte i sitt tal i Soma närmast att bagatellisera katastrofen. Han kom med märkliga uttalanden som citeras av Süddeutsche Zeitung:

– Jag ser tillbaka hur det var i England 1862. Då dog 205 människor. Så är det bara.

– Och kära vänner, 1960 dog 684 människor i en metangasexplosion i Kina.

Det var de tröstens ord premiärministern kunde ge sina förtvivlade medborgare. Han har även tidigare utmärkt sig genom en brysk och oförsonlig hållning mot dem som på något sätt ifrågasätter hans politik.

Efter talet i Soma buades han ut av en rasande folkmassa och måste snöpligen fly till en stormarknad i närheten. Demonstranterna skrek ”mördare” efter honom.

Inkompetens

Troligen förändrar detta i hög grad Erdogans ställning i den turkiska politiken. Nu kommer regeringens brist på initativ för att säkra gruvorna att komma i blickpunkten. Och Erdogans totala inkompetens att handskas med katastrofen.

Redan 2010 dog 30 människor i en kolgruva i provinsen Zonguldak. Också då talade Erdogan om att folk i kolregionerna ”är vana vid olyckor som dessa”.

Också då protesterade man mot regeringens slappa politik i fråga om säkerheten i gruvorna. Och Erdogans uttalande om detta var lika känslolöst. Han kallade protesterna rätt och slätt – ”en provokation”.

Gruvtragedin kan bli politisk farlig för Erdogan. Han funderar just nu på om han ska ställa upp i presidentval i augusti. Det skulle lika gärna kunna bli en regeringskris, menar en del bedömare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GRUVOLYCKA I TURKIET

Mer i ämnet