Foto: TT

Här vaktar katter konstskatterna

Publicerad

De världsberömda konstskatterna i Eremitaget i Sankt Petersburg bevakas av en specialstyrka bestående av katter. I drygt 250 år har de tjänstgjort i jakten på den värdefulla konstens fiender – råttorna.

På Eremitaget i Sankt Petersburg finns en av världens största konstsamlingar.

Det sägs att om man ägnar en halv minut till varje konstverk tar det tre år att se hela samlingen. På museet jobbar konstexperter, men också ett 80-tal katter.

Arbetsplatsen ligger väl  dold för museibesökare. Det är i kulvertar och trånga passager de gör jobbet.

Katter från Kazan

Det var i mitten av 1700-talet som Elisabet av Ryssland, dotter till Peter den store,  klagade över mängden av gnagare som höll till I hennes gemak.

För hennes skull beställdes ett parti katter från staden Kazan. Katterna hade rykte om sig att vara utmärkta råttfångare.

I drygt 250 år har de tjänstgjort och det var endast under de 900-dagarna av Leningrads belägring under andra världskriget,  när befolkningen svalt,  som katterna inte överlevde.

Kattpensionär till salu

Idag har allmänhetens intresse för Eremitagets katter blivit så stort att museet arrangerar en årlig kattfestival. Det är en dag då besökare får bekanta sig med katterna nere i källarens 20 kilometer långa gångar.

Katterna tas väl om hand, De får vatten,mat och vård. De kan fritt använde de gluggar som leder upp till innergården. Där finns skyltar uppsatta med texten ”Varning för katter”.

Katter som gått i pension bor på en specialavdelning och sedan 2015 är det möjligt att adoptera en katt. Men det gäller att uppfylla kraven;

– Våra katter får bara komma till dem som har sina papper i ordning, säger veterinären Anna Kondratieva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer