Dawit Isaak har nästa år varit fänglad 20 år.

Eritrea: Dawit Isaak lever

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak lever. Det uppger landets presidentrådgivare Yemane Gebreab till den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström. På fredagen har han suttit fängslad i 15 år utan rättegång.

Uppgifterna lämnades i tisdags då Cecilia Wikström (L) var på plats i FN-byggnaden i New York för att prata under flyktingtoppmötet. Hon blev placerad bara en meter från Eritreas representant Yemane Gebreab, som även är den eritreanske presidenten Isaias Afewerkis närmaste rådgivare.

Hon bad representanten om ett privat möte för att fråga om Dawit Isaak.

Dawit Isaak i fängelse

– Jag är präst och vet vad kyrkan har gjort i Eritrea. De har byggt upp sjukvård, skolor och är väldigt positivt sedda av folket. Jag sa att jag är mamma, att jag har två barn och att även Dawit Isaak har barn och fru som väntar på honom, säger Cecilia Wikström till Expressen.

Hon beskriver samtalet som fint.

– Han såg mig i ögonen och tog mig i handen. Tidigare har de bojkottat svenska företrädare så detta var förtroendeskapande på alla sätt, säger hon och fortsätter:

– Sedan ställde jag den kritiska frågan. Om Dawit Isaak var vid liv. ”Yes”, svarade han. Han kunde bekräfta att han lever.

Bad om benådning

I ett pressmeddelande skriver Cecilia Wikström att hon bad rådgivaren om att benåda Isaak.

– Jag och Gebreab hade ett ödmjukt och respektfullt samtal där jag bad honom om att lägga skuldfrågan åt sidan och benåda Dawit Isaak så att han får komma ut i friheten igen och återförenas med sin familj. Jag blev oerhört lättad över att få bekräftat att Dawit Isaak lever.

Fängslad i 15 år

På fredag har Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea i 15 år utan rättegång. Det är andra gången på kort tid som Dawit Isaak uppges vara vid liv. I juni sade Eritreas utrikesminister Osman Saleh samma sak till till den franska radiostationen RFI.

Esayas Isaak vill se bevis för att hans bror verkligen lever.

– Presidentrådgivarens besked är förväntat, men däremot, som jag sagt tidigare, att de måste ju nu visa oss eller någon oberoende person eller organisation var han finns och att han lever. Man kan inte gömma sig bakom att bara säga att han lever, efter 15 år, säger han till Expressen.

Utgår ifrån att han lever

Svenska utrikesdepartementet har aldrig fått träffa journalisten med motiveringen att han inte bara har svenskt medborgarskap utan även eritreanskt.

Det senaste bekräftade livstecknet är såvitt känt från 2005, då Dawit Isaak släpptes i ett par dagar. Från 2009–2010 finns trovärdiga andrahandsuppgifter, bland annat om att han hölls i ett ökänt fängelse för de viktigaste politiska fångarna.

– Vi utgår i vårt arbete från att han lever, säger Anna Björkander, kommunikationschef på utrikesdepartementet, till TT.

Under torsdagen ska utrikesminister Margot Wallström (S) ha ett enskilt möte med Eritreas utrikesminister för att prata om Dawit Isaak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dawit Isaak i fängelse

Mer i ämnet