Foto: TT

Eritreas utrikesminister: ”Dawit Isaak lever”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska journalisten Dawit Isaak lever, säger Eritreas utrikesminister till den franska radiokanalen RFI. Utrikesminister Osman Saleh säger också att Eritreas regering kommer att avgöra när journalisten ska ställas inför rätta.

Dawit Isaak fängslades i Eritrea 2001 efter att ha rapporterat om en grupp kritiker, 15-gruppen, i sin självständiga nyhetstidning Setit. 15-gruppen kritiserade Eritreas president Isaias Afewerki, och krävde att regeringen skulle införa demokratiska reformer. 11 politiker och 10 journalister greps.

Den 23 september 2001 knackade två säkerhetspoliser på Dawit Isaaks dörr. Det var sista gången hans familj såg honom. Den eritreanska regeringen menar att han har begått ett brott mot rikets säkerhet.

Dawit Isaak i fängelse

”Han lever”

I en intervju, som sändes under måndagen, med den franska radiokanalen RFI, får Eritreas utrikesminister frågor om journalister och regimkritiker som fängslades 2001. Under intervjus ställs just frågan om Dawit Isaak fortfarande är vid liv.

– Han lever, svarar Osman Saleh.

När journalisten undrar om han kommer att ställas inför rätta får han svaret att Dawit Isaak kommer att ställas inför rätta, men inte förrän regeringen har bestämt sig för att det ska ske.

– Vi har ett oberoende rättssystem, men det här handlar om politiska fångar, och då är det regeringen som har hand om dem.

Gott tecken

Senast i mars uppmanade EU-parlamentet att Eritrea ska släppa Dawit Isaak.

Leif Öbrink, ordförande i föreningen Free Dawit, anser att utrikesministerns uttalande är ett gott tecken. Det är ett steg framåt, enligt Leif Öbrink, som menar att det inte har på den här nivån tidigare.

– Det är bara bra, det var ju misstänkt länge. Det är ju vad eritreanska myndigheter har sagt till oss också, att han lever. Om deras utrikesminister säger så här är det ytterligare ett bevis på att han lever och att det förhoppningsvis kommer att hända någonting framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dawit Isaak i fängelse

Mer i ämnet