Foto: SVT & TT

”Erkännandet av Palestina ger nytt hopp”

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet att Sveriges regering i dag förverkligar sitt utlovade erkännande av staten Palestina väcker nya reaktioner från både Gaza och Israel. Den palestinska glädjen blandas dock med en önskan om faktiska hjälpinsatser. – Många säger att det vi behöver är konkret hjälp, rapporterar SVT:s korrespondent.

I en kommentar till dagens svenska erkännande av Palestina som stat välkomnnas beslutet av den palestinske presidenten Mahmud Abbas, uppger nyhetsbyrån TT.

Enligt den palestinske presidentens talesperson Nabil Abu Rudeina är beslutet kopplat till månader av ökande spänningar i östra Jerusalem, där palestinska demonstranter drabbat samman med israelisk polis och där Israel nyligen gått vidare med planerna på att bygga ytterligare 3.600 bosättarenheter.

Nabil Abu Rudeina kallar i en kommentar till nyhetsbyrån AFP beslutet för ”modigt och historiskt”.

”Väcker hopp”

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid befinner sig på plats i Gaza och vittnar om hur beskedet om dagens svenska erkännande av Palestina väcker både hopp och ilska hos befolkningen.

– Bland palestinierna i Gaza och på Västbanken är man väldigt glad. Det väcker väldigt mycket hopp, vilket är bland annat det Sverige vill.

– Samtidigt ska man komma ihåg att israelerna är väldigt kritiska till beslutet. Man anser att det är för tidigt för ett erkännande och att ett fredsavtal måste till först. Reaktionerna därifrån i dag är att de är överraskade att det gick så fort.

Saknar konkreta insatser

Beslutet lär dock inte få några konkreta följder för den palestinska befolkningen på kort sikt. Samir Abu Eid berättar om att många i Gaza snarare hade önskat sig en mer påtaglig hjälpinsats.

– Många säger att det vi behöver är konkret hjälp. Situationen kommer inte att förändras på grund av beslutet. Sverige vill få igång fredsförhandlingar, men här i Gaza finns stor frustration och hopplöshet. Kanske kan det ge lite hopp om en bättre framtid inom fyra, fem eller tio år.

Senast på en givarkonferens i Kairo, där bland andra Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) medverkade, vädrades tankar om en givartrötthet gällande Israel–Palestina-konflikten. Många stater känner att de varken har mer tid eller resurser att ägna åt den långdragna krisen.

– Omvärlden känner att det är en hopplös konflikt utan lösning. Palestinierna känner sig lämnade till sitt öde, att ”ingen bryr sig om oss”, berättar Samir Abu Eid.

Situationen ”väldigt miserabel”

Tre månader efter det senaste kriget är i dag situationen fortfarande väldigt svår för de boende i Gaza. Förödelsen är enorm, och över 100.000 bostäder förstördes i samband med kriget.

– Hemlösa bor i skolor eller hos släkt och vänner. De vill tillbaka till sina hem. Att bygga upp allting kommer att ta många, många år.

Även arbetslösheten är skyhög. Trots det fortsätter livet i Gaza sin vardagliga gång.

– Många har förlorat sina företag och fabriker under kriget. Situationen är värre än normalt, och normalt är det väldigt miserabelt. Men folk kliver ändå upp tidigt, butiks- och statsanställda går till jobbet, även om många inte har fått lön på flera månader. Många hoppas ändå. Erkännandet av Palestina ger nytt hopp, säger framförallt många unga, berättar Samir Abu Eid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer