Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Även om lagen är lika för alla, är inte alla lika, sa polischefen Ole B. Sæverud när han meddelade att Norges statsminister dömts till böter. Foto: NRK.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Erna Solberg bröt mot corona-regler – döms till böter på 20 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Norges statsminister Erna Solberg döms till böter på 20 000 kronor för att ha brutit mot smittskyddsreglerna.

Den norska polisen håller henne som ansvarig för en middag i samband med hennes 60-årsfirande.

– Jag accepterar böterna, säger Erna Solberg till norska TV2.

Norsk polis har kommit fram till att Erna Solberg var med och planerade för ett restaurangbesök där 13 personer deltog. Middagen bröt mot landets smittskyddsregler, och därför får statsministern nu får böta 20 000 kronor.

Polisen konstaterar att man i de flesta liknande fall inte hade utfärdat en bot men att man tagit Solbergs statsministerroll i beaktande.

– Även om lagen är lika för alla, är inte alla lika. Solberg är landets främsta företrädare. Polisen anser därför att det är lämpligt att reagera med straff. Solberg har därför fått böter på 20 000 norska kronor, säger Ole B. Sæverud chef för Sydöstra polisdistriktet på en presskonferens.

Solbergs make slipper straff

I en kommentar under fredagen säger Solberg att hon godtar domen.

– Jag accepterar böterna. Jag har tidigare sagt att om restaurangbesöket följs upp med böter, så kommer vi naturligtvis att betala det, säger Solberg till TV2.

– Jag vill ännu en gång be om ursäkt för att jag min familj har brutit mot coronareglerna, säger hon.

Solbergs make, Sindre Finnes, som var med på middagen slipper straff.  

Polisen inledde sin utredning efter att norska NRK avslöjat att Erna Solberg och hennes familj bröt mot restriktionerna i samband med statsministerns 60-årsfirande i fjällen. Vid två tillfällen, ett restaurangbesök och en middag i en lägenhet samlades fler än tio personer, vilket då bröt mot de norska smittskyddsreglerna.

Polisen: Solberg var med i beslutet att äta ute

Erna Solberg missade själv restaurangbesöket som polisen valt att döma henne för. Men vid middagen dagen efter närvarade hon i sällskap med 13 personer.

– De praktiska överenskommelserna gjordes av Solbergs man, men Solberg själv var inblandad i beslutet att äta ute. Det fanns inga lokala bestämmelser som gällde vid den tiden, och då är det de nationella smittskyddsreglerna som gäller, säger Ole B. Sæverud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Utrikes
Mer Nyheter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Även om lagen är lika för alla, är inte alla lika, sa polischefen Ole B. Sæverud när han meddelade att Norges statsminister dömts till böter. Foto: NRK.
– Jag borde ha vetat bättre, säger Erna Solberg till NRK. Foto: NRK