Norges statsminister Erna Solberg riskerar böter för att ha brutit mot coronarestriktioner vid sitt 60-årsfirande. Foto: Stian Lysberg Solum/TT

Polisutredning mot Erna Solberg – bröt mot coronarestriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Norges statsminister Erna Solberg har hamnat i blåsväder efter att ha brutit mot landets coronarestriktioner i samband med sitt 60-årsfirande. Nu utreder norsk polis statsministerns agerande.

Det var när Erna Solberg skulle fira sin 60-årsdag med familjen som totalt 13 personer besökte en restaurang tillsammans, vilket NRK rapporterat om. Erna Solberg missade själv restaurangbesöket, men vid ett senare tillfälle ska hon i sällskap med 13 personer ha ätit middag i en lägenhet. Gränsen för hur många personer som får samlas vid privata tillställningar var då tio, enligt de norska smittskyddsreglerna.

Statsministern har senare bett om ursäkt för att hon brutit mot restriktionerna, och framhållit att hon inte var medveten om att sällskapet bröt mot reglerna.

Coronapandemin

”Borde ha vetat bättre”

– Jag borde ha vetat bättre, har hon tidigare sagt till NRK.

Nu rapporterar NRK att norsk polis utreder om Erna Solberg har brutit mot de norska smittskyddsreglerna. Statsministern riskerar att dömas till böter om hon befinns skyldig.

Restaurangbesöket och middagen i lägenheten ägde rum i slutet av februari i år.

Här är de nya restriktionerna som Norge har infört  för att hejda smittspridningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet