Christer Fuglesangs tips till dig som vill bli astronaut. Foto: ESA, SVT

Sökes: Nya astronauter i Europa – ”måste komma ikapp USA”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 13 år söker nu ESA, europeiska rymdorganisationen, astronauter igen. Det har endast skett tre gånger sedan 1978 och att det sker just nu är ingen slump.

ESA:s högsta chef Josef Aschbacher har varit tydlig med sitt mål sen han tillträdde på sin post. Om man inte agerar kommer Europa att hamna efter. Förra året landade de privata investeringarna på rymden på cirka 40 miljarder svenska kronor i USA jämfört med knappt två miljarder i Europa.

– Europa måste inte bara komma ikapp USA i det här området utan även ta fram sin egen strategi, säger han till den franska radiokanalen Rfi.

2019 kom ESA:s medlemsländer överens om den största budgethöjningen på 25 år, vilket Aschbacher menar är helt nödvändigt. Framför allt när Kina och Indien börjar ge sig in i matchen.

– De kinesiska priserna på kommersiell rymdtrafik kommer vara chockerande låga, till och med för Elon Musk. Vi har inget val än att anpassa oss till den verkligheten, säger han i en intervju med Financial Times.

Söker nya ”parastronauter”

I samband med att man öppnat ansökningsprocessen för att bli astronaut lanserar man också en förstudie för ”parastronauter”, alltså möjligheten för personer med funktionsnedsättning att kunna jobba i rymden. Det är första gången någonsin, men det är långt kvar tills vi får se den första parastronauten i rymden.

– Löftet jag kan ge är ett seriöst, dedikerat och ärligt försök för att öppna dörren till rymden för astronauter med funktionsnedsättning, sa företrädare för ESA under en pressträff i februari i år.

Förste svensken i rymden

En av dem som blivit antagen till ESA:s astronautkår är Christer Fuglesang som 1992 fick inledda sin träning.

– Roligast var att man fick träffa en massa spännande människor, så även om man inte blir uttagen är det en jätterolig grej att vara med om, säger han.

Till den som antingen planerar eller redan nu tänker skicka in sin ansökan har Sveriges enda astronaut några tips.

– Utbilda dig till något tekniskt eller naturvetenskapligt, det är grunden. Du måste vara psykiskt stabil och du måste framför allt vara medicinskt frisk. Men det akademiska är inte det enda, man ska också gärna ha gjort någonting därutöver. I USA är det ofta att man har flygcertifikat, eller att man har klättrat i berg, säger Christer Fuglesang.

Så söker du

Ansökningsperioden för att bli astronaut hos ESA öppnade den 31 mars och slutar den 28 maj. Ansökningen hittar du via deras hemsida.

Ett antal sökande går sen vidare till en testperiod sex olika steg, med intervjuer, tester och medicinska undersökningar.

I slutet av 2022 avslöjas det vilka som får komma med i ESA:s astronautkår och få möjligheten att en dag resa upp i rymden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.