Till vänster Estlands inrikesminister, och partiledare för Ekre, Mart Helme. Till höger syns Estlands president Kersti Kaljulaid med orden ”ordet är fritt” tryckt på sin tröja. Foto: TT/Ints Kalnins

Estnisk högerminister kallar kvinnlig president känslostyrd

Uppdaterad
Publicerad

I Estland fortsätter den politiska pajkastningen. Högernationalisternas partiledare Mart Helme har nu påstått att presidenten Kersti Kaljulaid är styrd av sina känslor. Uttalandet gjordes sedan presidenten demonstrativt lämnat rummet i protest när en av hans partikamrater svors in som minister.

Motsättningarna i Estland mellan presidenten och det högernationalistiska partiet Ekre har blivit allt tydligare. Vid en ceremoni på måndagen valde presidenten att lämna rummet när en av partiets politiker skulle svära eden som minister i den nya koalitionsregeringen.

När hon återvände till ceremonin bar hon en tröja med texten ”Ordet är fritt”.

Ministern avgick

Den minister hon protesterade mot är Marti Kuusik som har anklagats för våldshandlingar i hemmet. Han avgick dagen efter sedan polisen inlett en förundersökning om anklagelserna mot honom. Kuusik nekar till påståendena som han kallat ” skvalller” och ”medieattacker”.

Partiledaren för Ekre, inrikesminister Mart Helme, har kallat anklagelserna mot Kuusik för ”en författningsvidrig häxjakt”. Om presidentens agerande sa han på en presskonferens:

”En känslomässigt styrd kvinna kan kosta på sig detta, men Kersti Kuljalaid är inte bara en kvinna, utan republikens president. Hon läser en artikel och blir så emotionellt upprörd som kvinna att hon fattar ett beslut direkt.”

Protester mot regeringen

Det har förekommit protester i landet mot att Centerpartiet och det konservativa partiet Isamaa bildat regering tillsammans med det högernationalistiska och invandringskritiska Ekre.

Före valet meddelade de två partierna att man inte kommer att sitta i samma regering som Ekre men premiärministern och centerledaren Jüri Ratas ändrade sig efter valet.

Det högernationalistiska partiet Ekre gick starkt fram i det senaste parlamentsvalet och blev tredje största parti med 17,8 procent av väljarstödet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer