Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn inför ett sex månader långt undantagstillstånd. Arkivbild.

Etiopien inför undantagstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Den etiopiske premiärministern Hailemariam Desalegn har utlyst ett sex månader långt undantagstillstånd.

Hans motivering till beslutet är det är nödvändigt för att återupprätta lag och ordning efter flera veckor av våldsamma protester som lett till dödfall och förstörelse av bland annat industribyggnader.

– Undantagstillståndet deklareras till följd av en diskussion i regeringens ministerråd om de liv som gått förlorade och den egendom som förstörts i landet, sade Hailemariam Desalegn i ett tv-sänt tal.

Beskedet innebär att den etiopiska regeringen ytterligare stärker sitt grepp efter månader av protester i det afrikanska landet.

Protester mot regeringen intensifierades i början av förra året i centrala och västra Oromia-regionen och har de senaste månaderna spridit sig i landet.

Förra söndagen miste över 50 människor livet sedan polis och oppositionsdemonstranter drabbat samman under religiös festival i staden Bishoftu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.