Abiy Ahmed, Etiopiens premiärminister, då han i ett uttalande i statlig etiopisk TV sa att regimen har gått till attack mot TPFL-styrkor i Tigray.

Etiopien inleder ”slutfas” i Tigray

Publicerad

Etiopiens militär har inlett ”slutfasen” i offensiven i regionen Tigray efter att regeringens ultimatum till Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) avvisats.

”De 72 timmar som det kriminella TPLF-gänget haft på sig för att ge upp på ett fredligt sätt är nu över och vår insats för att upprätthålla lag och ordning har gått in i sin slutfas”, twittrar premiärminister Abiy Ahmed.

Kommunikationen till Tigray är avskuren och området är hårt kontrollerat, vilket gör det svårt att bekräfta parternas uppgifter om striderna.

Regeringsstyrkorna har de senaste dagarna uppgett att de omringat regionhuvudstaden Mekele, med omkring en halv miljon invånare, inför den planerade slutoffensiven. Men det är inledningsvis oklart hur nära styrkorna är staden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
FN försöker nu stoppa striderna och vill hjälpa civila att lämna området, säger Alex Bisshop på UNHCR i Sudan.

Varnat för krigsbrott

Tonläget har varit hotfullt från båda sidor och FN, EU och människorättsorganisationer har varnat för risken för allvarliga krigsbrott.

”Under denna avslutande fas kommer stor omsorg att ägnas åt att skydda oskyldiga civila från skada”, hävdar premiärminister Abiy Ahmed, som även påstår att tusentals TPLF-soldater redan kapitulerat.

”Stora ansträngningar kommer att göras för att se till så att staden Mekele, inte blir allvarligt skadad”, tillägger han.

FN: Skydda civila

Afrikanska unionen har skickat sändebud till Addis Abeba i försök att få ett stopp på striderna. Men Abiy Ahmed, som i fjol tilldelades Nobels fredspris, har avfärdat erbjudanden om medling mellan regeringen och TPLF. Han beskriver konflikten som en intern angelägenhet och militärinsatsen som en del i att återställa lag och ordning i den upproriska regionen.

I tisdags höll FN:s säkerhetsråd sitt första möte om krisen. FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar ”Etiopiens ledare att göra allt för att skydda civila”.

”Kan utgöra krigsbrott”

Människorättsgrupper varnar för att det kan utgöra krigsbrott att bomba Mekele.

”Trots den etiopiska militärens varningar till invånarna befriar det inte regeringen från sin skyldighet att ständigt se till att skydda civila”, skriver Human Rights Watch.

Hundratals, om inte tusentals, människor har dödats under tre veckors strider i Tigray och omkring 42 000 människor har flytt över gränsen till Sudan.

Fakta: Tigray

Visa

Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör omkring 6 procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans med regionen Afar och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Huvudstad är Mekele.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistu Haile Mariams regim 1991 utgjordes av tigreaner vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre och i slutet av förra året lämnade partiet TPLF, som domineras av tigreaner, den styrande koalitionen.

Sedan Abiy Ahmed kom till makten 2018 har en rad tigreanska befattningshavare blivit avsatta, sparkade eller åsidosatta – något som enligt den federala regeringen skett som ett resultat av insatser mot korruption. Tigreaner har å sin sida sett regeringens åtgärder som ett sätt att minska deras inflytande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer