Etiopiskt stridsflyg har bombat vapenlager i Tigray, enligt premiärminister Abiy Ahmed. /Arkivbild Foto: TT

Etiopien: Mål i Tigray har bombats

Uppdaterad
Publicerad

Etiopiskt stridsflyg har bombat vapenlager och förstört militärt materiel i Tigray, säger premiärminister Abiy Ahmed i ett radiotal.

Flygbombningarna ska ha skett i närheten av regionens huvudstad Mekele. Bland annat har raketramper förstörts, enligt premiärministern vars tal sändes av det statliga mediebolaget Fana.

Enligt Abiy Ahmed är de militära insatserna i den nordliga regionen avgränsade.

Inga oberoende källor

Rapporter om bombanfall och truppförflyttningar har tidigare kommit från regionen, trots problem med telefontrafik och internetuppkopplingar. Inga oberoende källor har kunnat bekräfta uppgifterna.

Utspelen från Abiy Ahmed kom efter dagar av strider mellan regeringsstyrkor och beväpnade grupper i Tigray, som i princip varit självstyrande i tre decennier.

FN manar till nedtrappning

Regimen i Addis Abeba, som leds av nobelpristagaren Abiy Ahmed, verkar vilja ändra på detta förhållande. Men otydligheter kvarstår om hur striderna i veckan inleddes.

Addis Abeba säger att Tigraystyrkor anfallit en etiopisk militärbas. Tigrays ledning hävdar att Etiopien kommit med svepskäl för att inleda en offensiv.

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanade på fredagen parterna att söka en nedtrappning av konflikten.

UD avråder

Med anledning av säkerhetsläget avråder svenska utrikesdepartementet (UD) sedan den 6 november från alla resor till Tigrayregionen samt Amhararegionen norr om Gondar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer