Etiopienkonflikten: Stor oro bland anhöriga i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor uppskattas ha avlidit i konflikten i Tigray-regionen i norra Etiopien och drygt en miljon människor har fördrivits från sina hem, enligt FN. Många svensketiopier är nu rädda att det värsta kan ha drabbat deras släktingar.

– När vi pratar om det, är det många som upplever maktlöshet. Vi kan ju inte stoppa kriget, säger Neham Hassen.

I Sverige finns det nära 40 000 personer med etiopiskt ursprung, enligt statistik från SCB. Fre Hagos är en av dem. Hon är från Tigray och större delen av hennes släkt bor kvar i regionen.

Sedan konflikten bröt ut i början av november, vet hon inte om de är oskadda då både internet och telefonlinjer har stängts av, även om kontaktvägarna nu långsamt börjar återställas.

– Var är de? Är de hungriga? Vart gömmer de sig?

“Var tvungna att lämna våra hem”

Hittills har drygt 50 000 personer flytt till grannlandet Sudan, men fler förväntas anlända. När barndomsminnena gör sig påminda kring den egna flykten från regionen, under 90-talets krig mellan Etiopien och Eritrea, växer Fre Hagos oro för sina släktingars överlevnad.

– Jag kommer ihåg att vi var tvungna att gömma oss från eritreanska soldater. Vi var tvungna att lämna våra hem och det känns som att det är det de går igenom just nu. Det känns hemskt, säger hon.

Bistånd till flyktingarna 

Under lördagen rapporterade Reuters att den första icke-statliga hjälpkonvojen nådde Tigray efter att regeringen uppmanat företag att öppna och tjänstemän att återgå till sina arbeten igen. Konvojen bestod av sju bilar från internationella och etipoiska Röda korset.

Men läget är fortsatt allvarligt och flera biståndsorganisationer, bland annat FN, varnar därför för en humanitär katastrof. 

Svensketiopier startar hjälporganisation

Neham Hassen har nu med hjälp av ett nittiotal andra svensketiopier, valt att starta föreningen Tigray relief för att samla in pengar och andra nödvändigheter till människorna som tvingats fly från sina hem.

– När vi pratar om det är det många som upplever den där maktlösheten, vi kan ju inte stoppa kriget. Men tillsammans kan vi ta krafttag för att göra nånting i det hopplösa, säger Neham Hassen.

”Vet inte om de lever”

Över en månad har nu passerat, sedan både Fre Hagos och Neham Hassen fick kontakt med sina släktingar. 

– Vi vet inte ens om de lever, vi vet inte vilka som har det tufft. Det är en ganska frustrerande situation för många. Man vill bara höra: “Ja, jag mår bra. Jag finns”, säger Neham Hassen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.