Etiopiska tjejer i huvudstaden Addis Abeba. Foto: SVT

Etiopiska kvinnor börjar ta för sig

Uppdaterad
Publicerad

Unga tjejer börjar få bättre självkänsla. Samtidigt som de brottas mot fötrycket av kvinnor.

Pågår det en feministisk vår i Afrika söder om Sahara? Det hävdar Drude Dahlreup, statsvetare och professor i genusvetenskap. Hon pekar på att allt fler kvinnliga politiker väljs in i parlament.

Rwanda ligger högst i världen med 61 procent kvinnor efter valet som hölls i slutet av september 2013. Sydafrika, Seychellerna, Senegal, Mozambique, Angola, Tanzania och Uganda är länder där kvinnliga parlamentariker intagit mer än 35 procent av platserna.

Samtidigt kämpar kvinnor för att bli synliga – i Etiopien sprids just nu en bok om Etiopiens mest framstående kvinnor för att de ska tjäna som förebilder för unga tjejer.

Det nya Addis Abeba

Inget är sig likt i huvudstaden Addis Abeba. Slumkvarter rivs och nya moderna bostadskvarter växer fram. Allt fler barn går i skola, men trots den ekonomiska tillväxten så är kvinnor i Etiopien till stor del osynliga och rättslösa. Vid våldsbrott skuldbeläggs ofta kvinnan.

– Man får höra förklaringar som att kvinnan troligen sa emot eller var oansvarig, annars hade hon inte blivit dödad, fått syra kastad i ansiktet eller på andra sätt blivit misshandlad, berättar Saba Gebremedhin som är chef för kvinnotnätverket Newa.

Känd i USA men inte på hemmaplan

Men det finns etiopiska kvinnor som lyckats bryta med fördomar och förlegade traditioner. Betlehem Alemu är Etiopiens mest framgångsrika affärskvinna. Hennes skor, Solerebels, exporteras till över 50 länder. Hon är berömd i USA och Europa, men hemma i Etiopien är hon och andra framgångsrika kvinnor okända, något som kvinnorättsorgansiationerna vill ändra på.

– Vi upptäckte att unga flickor har utländska förebilder som till exempel artister som lady Gaga. Att vi har framstående kvinnor här i Etiopien känner de inte till. Därför bestämde vi oss för att göra en bok om Etiopiens mest framgångsrika kvinnor inom media, näringsliv, politik och kulturlivet, ”Ethiopian Women Unleashed”, berättar Saba Gebremedhin.

Etiopien som tursitland

SVT söker upp en av dem, Samrawit Moges Beyene som driver en av Etiopeins mest framgånsgrika resebyråer, hon har 40 anställda och brinner för att globalt nå ut med Etiopiens natur och kultur och locka fler turister till landet.

Hon är pionjär på flera vis, bland annat är hon först i landet med att anställa kvinnliga turistguider. För henne var det självklart att ställa upp i boken.

– Ni i Europa och USA är alltid duktiga på att dokumentera era erfarenheter, skriva memoarer och berätta om era erfarenheter. Det är vi sämre på i Afrika. Men hur ska nästa generation kunna inspireras, lära sig om inte min generation berättar? frågar sig Samrawit Moges Beyene.

Men otänkbart att ta ett glas med en kund

Men trots sin ställning berättar hon att hon ändå känner sig begränsad som kvinna, hon kan till exempel inte nätverka med kunderna på samma sätt som sina manliga kollegor.

– Hur skulle jag kunna göra det? Jag har ju också ett stort ansvar som mamma och som hustru. Jag kan inte ha kontakt med mina kunder på samma sätt som mina manliga kollegor; som att bjuda ut folk på resturang eller ta en drink i en bar. Det går inte för sig, säger Samrawit Moges Beyene.

Nu sprids boken ”Ethiopian Women Unleashed” till grundskolor i hela Etiopien. Och att i takt med att allt fler etiopiska kvinnor tar plats i offentligheten stärks självkänslan även hos lågutbildade kvinnor på landsbygden.

– Vad vi ser är hur även lågutbildade kvinnor repar mod och ifrågasätter rådande normer, till exempel ifrågasätter allt fler om det är rätt att gifta bort döttrarna vid ung ålder. Mödrar vill hellre att döttrarna skaffar sig en utbildning och går på universitet, säger Saba Gebremedhin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.