På onsdag löper den etiopiska regeringens ultimatum till utbrytarna i Tigray ut. Om utbrytarna inte ger upp hotar armen att gå till massivt anfall. FN försöker nu stoppa striderna, säger Alex Bisshop på UNHCR.

Etiopiens regering förbereder inför avgörande slaget

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag löper regeringens ultimatum till utbrytarna i Tigray ut. Den etiopiska armén hotar med att gå till massivt anfall mot regionhuvudstaden Mekele ifall utbrytarna inte ger upp.

– Mekele är inom stridsvagnarnas räckvidd. Det gör det lättare att anfalla helt enkelt, säger Redwan Hussein, talesperson för Etiopiens regering.

För boende i regionen kom kriget oväntat snabbat och fler än 40 000 flyktingar har flytt till Sudan.

– Jag hade inte väntat mig att det skulle hända. Plötsligt hörde vi skottlossning och explosioner och folk drabbades av panik, säger hotellägaren Getachew Berhane.

Tiotusentals har flytt till Sudan

Det befaras att slaget om Mekele kan bli långvarigt och att det i sådana fall kan leda till strider i andra områden i Tigray. Något som skulle innebära förödande konsekvenser för civilbefolkningen, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Vi försöker få någon form av stopp på stridigheterna och sen har vi frågat efter humanitära korridorer som skulle kunna hjälpa de civila ut, säger Axel Bisschop på UNHCR Sudan.

– Men som i alla de här områdena är det väldigt, väldigt svårt. Vi är alla oroliga här i Sudan.

Se mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.