Försäljning av laglig cannabis i en butik i Vancouver. Foto: Elaine Thompson/AP

Ett år efter cannabislegalisering i Kanada – så har det gått

Publicerad

För ett år sedan blev Kanada det första större land i världen att skapa en laglig marknad kring cannabis. Så, vad har fungerat bra och mindre bra under det kanadensiska cannabisexperiment första år?

Att just Kanada blir det första G7-land att tillåta innehav, bruk och försäljning av cannabis var ingen högoddsare. Det medicinska användandet av drogen har varit lagligt sedan 2001 och synen på cannabis har länge varit både liberal och avdramatiserad.

Drygt 40 procent av befolkningen från 15 år och uppåt hade använt cannabis någon gång i livet och runt 15 procent har gjort det någon gång de senaste tre månaderna, visade siffror innan legaliseringen.

Övergången till vit marknad går sakta

Ett år senare kan vi konstatera att den nya cannabismarknaden skapat drygt 9 000 nya jobb, främst inom produktionsindustrin, men att många utmaningar kvarstår.

Ett av de mer uppmärksammade problemen handlar om att övergången från en svart till vit marknad gått saktare än vad många räknat med. Detta har också gjort att skatteintäkterna blivit lägre än man hoppats på.

Några av anledningarna hittar vi i att tillgången på cannabis var begränsad när legaliseringen drog igång då det i många provinser fanns få licensierade butiker. I oktober 2018 fanns 100 licensierade butiker och i dag är siffran 550.

Även höga priser på laglig cannabis har gjort det svårt att konkurrera med den svarta marknaden.

Snittpriset för ett gram laglig cannabis kan nämligen vara dubbelt så dyrt jämfört med samma produkt på den svarta marknaden, enligt statistik från Statistics Canada.

Försäljningen ökar

Hur väl man lyckats få igång den vita cannabisförsäljningen skiljer sig dock stort mellan landets olika provinser, som delvis har olika regler kring cannabisförsäljningen – till exempel hur lätt det är att få starta en licensierad butik för att sälja drogen.

Siffror från landets folkhälsomyndighet visar dock att den lagliga försäljningen ökar stadigt, en viktig indikator då ett av de tyngsta argumenten för att reglera drogen är att krympa den svarta marknaden.

Men hittills kan vi konstatera att det är en bit kvar då försäljningen väntas landa på runt 10 miljarder kronor det första året, medan den svarta marknaden fortfarande beräknas vara värd 50-70 miljarder kronor.

Ät- och drickbar cannabis väntas öka lönsamheten

Användningen då, har den ökat? Knappt. Den har gått upp något, från 14,9 procent till 16,3 procent, enligt en genomgång hos The Conversation.

Under det första året med en reglerad cannabismarknad i Kanada har det inte heller varit lagligt att sälja ät- eller drickbar cannabis. Även THC-oljor för e-cigaretter har varit förbjudet att sälja, något som dock kommer att ändras i december i år och som väntas öka försäljningen på den lagliga marknaden rejält.

Fakta: Tre huvudanledningar till Kanadas cannabislegalisering

  • Minska ungdomars tillgång till cannabis.
  • Slå undan benen på den illegala cannabismarknaden.
  • Skydda människors hälsa och säkerhet genom att garantera produkternas kvalitet och skapa säkerhetsföreskrifter kring drogen.

Hela lagen, ”The Cannabis Act”, kan läsas här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.