13-åriga Frida Solem jobbar med att skära torsktungor i Henningsvaer, Lofoten under sitt sportlov. Foto: TT/Sara Johannessen/Privat

Unga i Norge tjänar tiotusentals kronor i veckan på fiskejobb

Uppdaterad
Publicerad

I Nordnorge finns ett av världens bäst betalda ungdomsjobb – att skära torsktungor. – Jag tjänar runt 20 000 till 30 000 kronor i veckan, säger 13-åriga Frida Solem.

Årets vinterfiske i Norge pågår för fullt. Under den senaste veckan har fiskarna levererat 11 200 ton färsk torsk, den största mängden hittills i år, rapporterar NRK.

13-åriga Frida Solem har under de senaste fem åren jobbat på kajen i Henningsvaer, Lofoten under sportlovet. Hennes timlön ligger på 1 200 norska kronor.

– Jag tjänar runt 20 000 till 30 000 kronor under en vecka, säger hon i ett skriftligt svar till SVT Nyheter.

Hon väljer att jobba under loven för att tjäna pengar. Det allra mesta sparar hon.

Vad säger dina kompisar om att du tjänar så mycket pengar? 

– De säger bara att det är bra och att de skulle önska att de gjorde samma sak.

13-åriga Frida Solem jobbar med att skära torsktungor i Henningsvaer, Lofoten under sitt sportlov. Foto: Privat

”Bra erfarenhet”

Ole Henrik Hjartøy som är regiondirektör på NHO Nordland, näringslivets huvudorganisation, tror att det här jobbet är det bäst betalda ungdomsjobbet i Norge.

Han förklarar att ungdomarna arbetar hårt och därför kan tjäna mycket pengar, vilket han inte ser som något problem.

– Det är ett välbetalt jobb och en mycket bra erfarenhet att ta med sig i livet. Många sparar också pengarna för olika mål, skriver Ole Henrik Hjartøy i ett mejl till SVT Nyheter.

Under perioden av vinterfiske när det är som mest hektiskt kan ungdomarna tjäna i genomsnitt 40 000 kronor i veckan, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.