Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två flygplan brann på Hanedo-flygplatsen i Tokyo under tisdagen efter en kollision på en av landningsbanorna. ”Ett mirakel” att alla ombord på Japan Airlines passagerarflyg evakuerades, säger flygsäkerhetsexperten Jeffrey Price till tidningen Business Insider. Foto: AP

Så räddades 379 passagerare från japanska flyget

Uppdaterad
Publicerad

Rök fyllde kabinen i passagerarflygplanet från Japan Airlines, som fattade eld i samband med landningen på Tokyos flygplats.

Några panikslagna och adrenalinfyllda minuter senare hade alla 379 personer ombord på Japan Airlines-flyget evakuerats genom nödutgångarna, under ett relativt lugn och utan några större skador.

Moderna flygplan måste kunna evakueras på 90 sekunder med hälften av sina utgångar, något som sattes på prov när Japan Airlines flyg JL516 under tisdagen kraschlandade efter att ha kolliderat med ett mindre plan på Tokyos internationella flygplats.

Alla 379 passagerare och besättningsmän tog sig ut i tid efter olyckan, enligt New York Times genom de tre utgångsdörrarna som ansågs säkrats. De skickades därefter ner för rutschbanorna en efter en.

”Ett positivt exempel”

”Ett mirakel” och en imponerande prestation av besättningen, menar flygsäkerhetsexperten Jeffrey Price i en intervju med Business Insider.

– Det här är ett positivt exempel på en evakuering, säger han.

Enligt Price spelade spelade passagerarnas lugn sannolikt också en stor roll i det goda utfallet.

Tidningen New York Times genomgång konstaterar att utfallet troligtvis beror på en rad faktorer; en rutinerad besättning om 12, en pilot med 12 000 flygtimmar i ryggen, avancerad flygplans-design och material samt den relativa frånvaron av panik. Något den 17-årige passageraren Anton Deibe från Stockholm också har berättat.

Fem döda i andra planet

Det olycksdrabbade flygplanet, en Airbus A350, har designats för förhindra att lågor sprids och för att stoppa giftiga rökpartiklar, säger Graham Braithwaite, en annan flygsäkerhetsexpert, till Business insider. Det dröjde också ett tag innan elden tog sig in.

De första minuterna efter att lågorna slog upp ska dock ha präglats av förvirring och det tog en stund innan man fick upp dörrarna, enligt Wall Street Journal. Men mycket gick rätt, och evakueringen ska ha tagit 18 minuter.

Fem personer som befann sig ombord på kustbevakningens plan dog i kollisionen och en person, kapten, skadades allvarligt.

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att samtliga passagerare på flyget evakuerades på 90 sekunder, vilket inte stämmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.