Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Plötsligt säger det ”boom”, säger svenske Anton som satt precis bakom vingen. Se hans bilder inifrån planet här. Foto: Anton Deibe

Svensk familj flydde eldinfernot i japanska flygplanet: ”En skräckhistoria”

Uppdaterad
Publicerad

367 passagerare fanns ombord när det japanska flygplanet plötsligt började brinna. Bland dem fanns den svenska familjen Deibe.

– Plötsligt säger det ”boom” och blir skitvarmt, säger Anton Deibe, 17.

– Det har varit väldigt adrenalinfyllt. Det känns som att jag kan springa en mil. Jag fattar nog inte helt vad vi har varit med om ännu.

Så summerar Anton Deibe de senaste timmarna. När SVT når hans familj, som kommer från Stockholm, är de i säkerhet efter att ha evakuerats från det flygplan som ska ha kolliderat med ett flygplan från den japanska kustbevakningen.

Anton Deibe beskriver vad som hände:

– Det är tre minuter kvar till landning. Syrran har fönsterplatsen och vi sitter och kollar ut. Plötsligt säger det ”boom” och det blir skitvarmt i hela vänster del av ansiktet.

”Alla får panik”

Anton och hans syster satt precis bakom vingen. Resten av familjen var utspridda i flygplanet.

– Det låter högt och allt börjar skaka. Lamporna blir helt svarta, det är som en skräckhistoria. Alla får panik så klart, men mindre än jag trodde vid en flygkrasch.

Det blir tumult på planet. Nästan alla skriker på japanska.

– Vi landar och det går ganska fort innan vi står still. Vi ser hur det ryker från fönstret och tänker: ”vad fan har hänt nu?”.

Anton Deibe beskriver hur han först blev rädd när det började välla in rök i flygplanet.

– Brandbilarna kom och började spruta på rutorna, men kabinen blir mer och mer rökfylld. Och den här röken är inte kul att andas in, det sticker i halsen. Jag tryckte en t-shirt mot ansiktet för att få någon slags fräsch luft.

”Det kändes riktigt sjukt”

Till slut öppnades nödutgångarna.

– Jag har brutit armen och opererade den förra veckan, så jag har gips och allt. Så hoppade jag ner för den där långa rutschkanan. När jag stod på gräsmattan såg jag hur hela planet stod i lågor. Jävlar alltså, säger Anton Deibe och fortsätter:

– Jag tror att jag är i chock, men jag mår bra. När man hoppar ut från ett brinnande plan... det finns inget framhjul och motorn snurrar fortfarande, allt brinner och det sticker i halsen. Det kändes riktigt sjukt.

Enligt BNO News ska fem personer från den japanska kustbevakningen ha omkommit i samband med kollisionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.