Forskningsledare på FOI: Kan ha fattat ett snabbt och felaktigt beslut

Uppdaterad
Publicerad

En luftvärnsrobot skjuten på kort håll, en exploderande motor eller splitter från roboten? Hör vad Andreas Hörnedal på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har att säga om bilderna som uppges visa nedskjutningen och hur han tror att hålen på planets sida uppstod.

Den första förklaringen bakom flygplanskraschen utanför Teheran i början på veckan kom från iranska statsmedier, som menade att en tidig utredning visade att kraschen berodde på ett motorfel. Flera vände sig mot denna, enligt flera alltför tidigt dragna slutsats. Kanada, USA, Storbritannien och Australien anklagar nu Iran för att ha skjutit ner flygplanet – troligen av misstag.

En video som uppges visa hur en raket avlossas och träffar flygplanet publicerades under torsdagskvällen svensk tid av New York Times, som tillsammans med researchnätverket Bellingcat menar är äkta. I klippet ser man hur något som ser ut som ett flygplan träffas av ett lysande objekt –  tio sekunder senare hörs en explosion.

Beslut fattat i hast

Andreas Hörnedal på avdelningen för försvar- och säkerhetssystem vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har nu granskat videon. Om videon visar vad som påstås, att planet skjuts ner av en luftvärnsrobot, så tror han att beslutet fattades hastigt.

– Det är mycket möjligt att de varit tvungna att dra slutsatser utifrån vad de ser på sin egen radar, säger Andreas Hörnedal. i en intervju med SVT Nyheter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Mycket möjligt att man dragit slutsatser utifrån radarbilder, säger Andreas Hörnedal, avdelningen för försvar- och säkerhetssystem FOI.

Blipp på radarn

Oavsett orsaken bakom beslutet så går händelseförloppet för snabbt för att ångras i en situation då en robot väl blivit avfyrad, enligt honom.

 – De kanske bara har sett en hastigt uppkommen blipp på radarn och sedan tagit ett snabbt och felaktigt beslut, säger Andreas Hörnedal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.