EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel uttrycker skarp kritik mot behandlingen av Frankrike i samband med ubåtsuppgörelsen. Foto: Stephanie Lecocq/EPA/Daniel Cole/AP/TT

EU-bas kritisk till hantering av ubåtsaffär

Uppdaterad
Publicerad

EU:s ledning är kritisk till ubåtsuppgörelsens hantering mellan USA och Australien.

Frankrikes president Emmanuel Macron ska be om en förklaring från USA:s president Joe Biden.

En diplomatisk kris har blossat upp sedan USA och Australien i torsdags meddelade att länderna ingått en uppgörelse om atomdrivna ubåtar.

Affären gjordes bakom ryggen på Frankrike, som går miste om ett tidigare avtal med Australien värt motsvarande nära 350 miljarder kronor.

Frankrike reagerade med ursinne och kallade hem sina ambassadörer från Canberra och Washington.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har funnits falskhet, förakt och lögner” – Hör utrikesministerns ilska efter ubåtsavtalet. Foto: Reuters

EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, är mycket kritisk till ländernas behandling av Frankrike i samband med uppgörelsen.

– Ett av våra medlemsländer har behandlats på ett sätt som inte är acceptabelt, säger hon till CNN på måndagen.

”En klar avsaknad av lojalitet”

Även Europeiska rådets ordförande Charles Michel uttrycker skarp kritik.

– Den grundläggande principen för allierade är öppenhet och förtroende. Och vad märker vi? En klar avsaknad av lojalitet och öppenhet, säger han till journalister i FN:s högkvarter i New York.

EU:s utrikesministrar väntas diskutera ubåtsaffären när de samlas i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling, rapporterar Reuters.

Diskuterar uppgörelse

Utrikesministrarna dryftar också den större frågan om den säkerhetsuppgörelse som USA, Australien och Storbritannien slutit och som döpts till Aukus.

– Vi ska analysera betydelsen av Aukus-uppgörelsen, säger en talesperson för EU-kommissionen.

Frankrikes president Macron ska ha ett telefonmöte med sin amerikanske motsvarighet Biden de kommande dagarna. Inför de två ledarnas samtal säger Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian att landet behöver en förklaring och förtydliganden om ubåtsaffären från USA.

EU-ministrar: ”Lojala med Frankrike”

EU:s utrikesministrar står samman med Frankrike.

– Ministrarna uttryckte en tydlig lojalitet med Frankrike, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell efter ministrarnas möte, som skedde i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling i New York.

Ubåtsffären gjordes bakom ryggen på Frankrike, som därmed går miste om ett långt gånget avtal om konventionellt drivna attackubåtar med Australien värt motsvarande nära 350 miljarder kronor.

Borell säger att uppgörelsen mellan USA och Australien strider mot en tidigare uttryckt önskan om ett ökat samarbete med Europeiska unionen i Stillahavsområdet och runt Indiska oceanen, en region som på geopolitiskt språk kallas Indo-Pacific.

Frankrikes president Emmanuel Macron ska ha ett telefonmöte med USA:s Joe Biden de kommande dagarna, där han väntas be om en förklaring till uppgörelsen.

EU:s utrikeschef Josep Borrell menar att EU:s utrikesministrar uttryckte en tydlig lojalitet med Frankrike. Foto: Brittainy Newman/AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.