Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här ryter Ursula von der Leyen ifrån mot Ungern. Foto: AFP/Kenzo Tri bouillard

EU-basen: Ungersk lag ”en skam”

Uppdaterad
Publicerad

Det tog sin tid – men nu tar även EU-kommissionen i mot Ungerns omdiskuterade nya lag om vilka sexuella läggningar som får visas upp för minderåriga.

– Den ungerska lagen är en skam. Den diskriminerar tydligt personer utifrån deras sexuella läggning, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i Bryssel på onsdagen.

Lagen, som drevs igenom i förra veckan, syftar till att stoppa reklam och andra massmedieprodukter som visar ”avvikelser från någons biologiska kön och könsbyten och sprider eller porträtterar homosexualitet” för alla under 18 år.

Tv- och radiokanaler ska nu endast få visa dylikt material mellan klockan 22 och 05, för att inte riskera böter eller indragna licenser.

”Går helt emot alla grundläggande värderingar”

Ungern hävdar att lagen endast är till för att skydda minderåriga.

EU-kommissionen tänker dock agera. Kontakt ska nu tas med Ungern innan lagen träder i kraft.

– Det här går helt emot alla grundläggande värderingar i EU. Vi kommer inte att kompromissa om de här principerna. Jag kommer att använda all makt kommissionen har för att se till att alla EU-medborgares rättigheter garanteras, säger von der Leyen i Bryssel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.