Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Sergei Supinsky / AFP / TT

von der Leyen: Förslag om EU-status nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Besked om Ukraina ska föreslås få EU-kandidatstatus kan komma i slutet av nästa vecka. Det beskedet gav EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under sitt besök i Ukraina, som var det andra sedan kriget startade.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen gav inga löften under sitt besök i Ukraina men bekräftade att den tidtabell som tidigare gällt står fast.

Under en gemensam pressträff med Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj sa hon att ett förslag till beslut om att ge landet kandidatstatus för EU-medlemskap kan fattas i slutet av nästa vecka. 

– Du har gjort mycket för att stärka rättssäkerheten, men det krävs fortfarande reformer för att bekämpa exempelvis korruption, sa hon och tillade att det bland annat är viktigt för att locka investerare.

”Står vid er sida”

Under kommande veckan väntas EU-kommissionärer och tjänstemän diskutera Ukrainas ansökan om medlemskap, inför planerat möte 23-24 juni.

I februari undertecknade Ukraina en formell ansökan om att gå med i EU. Efter mötet mellan ledarna på lördagen sa Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj att Ukraina ”kommer göra allt” för att integreras med blocket, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Von der Leyen lyfte även Ukrainas återuppbyggnad och hon hyllade landets styrka i samband med Rysslands invasion.

– Jag är säker på att vi tillsammans och att ni kommer besegra detta fruktansvärda, grymma krig, sa von der Leyen.

– Jag vill säga att vi står vid er sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.