Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så gick vargen från skyddad till jagad – se tidslinjen här. Foto: TT/Instagram

Von der Leyens ponny dödades – nu är vargfrågan het i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Vargstammen i Europa har nära fördubblats på ett decennium och nu vill EU tillåta vargjakt. Förslaget kommer efter att EU-chefen Ursula von der Leyens älskade ponny Dolly dödats av en varg.

– Man vill visa att man tar frågor som rör landsbygden på allvar, säger Caroline Saltzinger från SR:s Europapodden i Utrikesbyrån.

Vargen, som utrotades från stora delar av Europa i början av 1900-talet, är tillbaka. I EU finns nu över 20 000 vargar, enligt en rapport från EU-kommissionen, jämfört med 11 000 för 12 år sedan.

Sedan 1992 är det olagligt att fånga eller döda vargar i EU och djuret har bara kunnat jagas genom undantag. Men vargens återkomst har lett till ökade spänningar och bönder runt om i Europa har protesterat mot jaktförbudet efter att deras boskap attackerats.

Utrikesbyrån

I september 2022 drabbas EU:s högsta chef, Ursula von der Leyen, själv, när hennes ponny Dolly dödas av en varg.

”Verklig fara för boskap”

Ett år senare släppte EU-kommissionen ett pressmeddelande där Ursula von der Leyen varnade för att vargen ”har blivit en verklig fara för boskap, och potentiellt även för människor”. I december 2023 presenterades ett förslag om att sänka vargens status från ”strängt skyddad” till ”skyddad” och göra det möjligt att jaga varg inom EU.

I Tyskland finns det cirka 1400 vargar, enligt EU-kommissionen. En som märkt av vargens närvaro är Dirk Sander i Hannover, vars kor blivit attackerade av varg.

– Det borde vara möjligt att avliva de vargar som inte beter sig normalt, som tar sig igenom stängsel eller rör sig i områden där man inte kan sätta upp stängsel.

Ministern: ”Väldigt bra”

Sverige tillåter viss licensjakt och har tidigare kritiserats av EU-kommissionen för att skjuta för många vargar.

Regeringen är för EU-förslaget.

– Det är väldigt bra. Många fler länder än Sverige upplever problem med en för stor vargstam, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) till Utrikesbyrån.

Men det finns också kritiker, som vargentusiasten Maurice Schalker i Nederländerna.

– Alla vilda djur förtjänar möjligheten att leva. Det var här och vi dödade dem för 150 år sedan. Jag tror bara att vi måste göra allt för att skydda våra boskapsdjur.

Vill du veta mer? Se Utrikesbyrån: Döda Varg på SVT Play.

Vargar i EU

2023: 20 350

2012: 11 200

Källa: Europeiska kommissionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet