EU-domstol sågar polsk rättsreform

Uppdaterad
Publicerad

Polens omstridda omläggning av rättsväsendet 2019 strider mot unionsrätten i EU. Det fastslår EU:s domstol i ett nytt utslag.

Nu krävs en ändring – eller risk för ännu mer böter.

I utslaget konstateras bland annat att den polska Högsta domstolens avdelning för disciplinära mål ”inte uppfyller kravet på oavhängighet och opartiskhet”.

Man anser också att kravet på att polska domare skriftligt ska anmäla om de tillhör föreningar eller politiska partier ”medför ett åsidosättande av domarnas grundläggande rätt till skydd av personuppgifter och respekt för privatlivet”.

Framför allt fastslår också EU:s domstol att den har full behörighet att kontrollera att medlemsländerna uppfyller rättsstatsprinciper, inklusive oberoende domstolsväsenden.

”Rättsstatsprinciperna är en väsentlig del av EU:s själva identitet”, kommenterar EU:s justitiekommissionär Didier Reynders via Twitter.

Del av långvarig strid

Utslaget är ännu ett led i den långvariga strid som pågått mellan EU-kommissionen och de styrande i Warszawa kring det polska rättsväsendet.

EU:s domstol har redan tidigare beordrat Polen att tills vidare inte tillämpa de ändringar som EU-kommissionen har ifrågasatt och dessutom betala motsvarande flera miljoner kronor om dagen i vite så länge som det inte sker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.