Malgorzata Gerstorf är ordförande i Polens Högsta domstol och tvingas med det nya rättssystemet att gå i pension i förtid. Foto: SVT Nyheter

Sparkade domare ser slutet för domstolars oberoende i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Att den polska regeringen tar kontroll över landets domstolar oroar inte bara EU-länderna. Polens högsta domare säger till SVT Nyheter att detta är landets sista månader med oberoende domstolar.
– Jag är inte orolig, jag är skräckslagen, säger Malgorzata Gersdorf, ordförande i Högsta domstolen.

För 27 år sedan när landet gjorde slut med kommunismen delades makten mellan regering, parlament och domstolar, förklarar Gersdorf.

– Vårt samhälle inser inte värdet av detta. Det kommer vi förstå när våra rättigheter hotas. Men då kommer det att vara för sent, säger Malgorzata Gersdorf.

Malgorzata Gersdorf är domare i Polens högsta domstol och tvingas att gå i pension i förtid,berättar hon för SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick. Foto: SVT Nyheter

En lagändring tvingar henne och ytterligare 33 domare i högsta domstolen att gå i pension i sommar. Då kommer nästan två tredjedelar av Polens högsta domare att vara nyutnämnda, enligt en ny ordning där parlamentet och regeringspartiet Lag och rättvisa har större inflytande.

– Detta är de sista månaderna med en fullt oberoende högsta domstol där domstolsordföranden fortfarande utan rädsla kan tala fritt, säger Gersdorf vid sitt stora skrivbord med den polska flaggan bakom sig.

Får sparken

Men regeringens stora förändringar rör också tings- och hovrätterna. I hovrätten i Krakow träffar vi hovrättsdomaren Beata Morawiec. Hon tar fram ett brev undertecknat av justitieminister Zbigniew Ziobro. De två meningarna på tre rader betyder att hon fått sparken som ordförande i hovrätten.

Beata Morawiec är domare i hovrätten i Krakow men får inte längre vara ordförande i rätten. I ett brev från justitieministern meddelas att hon fått sparken. Foto: SVT Nyheter

– Jag har inte fått någon förklaring. Jag har inget att förebrå mig, säger hon.

En ny lag har tillfälligt givit justitieministern rätt att sparka chefsdomarna i tings- och hovrätterna utan motivering. Ofta har den officiella förklaringen varit att domstolarna varit ineffektiva.

Domare flyttas runt

Beata Morawiec får fortfarande döma mål som domare, men en annan person leder nu arbetet och fördelar ärendena mellan domarna. De kan flyttas mellan olika enheter och orter i området.

Beata Morawiec är hovrättsdomare i Krakow som nyligen fått sparken av justitieministern utan motivering. Foto: SVT Nyheter

– Justitieministern hoppas att han ska stärka sitt direktinflytande över domarna genom att byta ut ordförandena. Det är därför han utser nya chefer, säger Morawiec, klädd i en mörk domartoga i rättssalen där hon ofta jobbar.

Över hundra chefsdomare har tvingats bort och ersatts med nya under de sex månader som lagen har gällt, berättar hon. Den upphör på måndag. Justitieministern kan då fortfarande sparka chefsdomare, men inte utan motivering.

– De nya ordförandena är oerfarna och dåligt förberedda för rollen. Oftast har de valts från ett personligt nätverk, säger hon.

Många negativa

De flesta polacker har en negativ bild av rättsystemet, visar mätningar från officiella statistikbyrån. Många tycker målen tar för lång tid. Regeringen menar att domarkåren blivit ett eget skrå – en elit fjärmad från folket, en rest från kommunisttiden.

SVT Nyheter har förgäves försökt att få en intervju med någon talesperson från regeringen.

Vi träffar däremot företrädare för en katolsk tankesmedja, som politiskt står nära det styrande partiet Lag och rättvisa. De får istället utveckla regeringens syn på domarna.

Marcin Olszówka från den katolska tankesmedjan Ordo Iuris anser att domarna varit arroganta. Foto: SVT Nyheter

– Ett problem har ibland varit domarnas eget beteende. De har uppträtt arrogant mot de som sökt sig till domstolarna och i den rättsliga processen. Det är ett problem hur domare uppför sig i och utanför rättssalen, säger Marcin Olszówka från tankesmedjan Ordo Iuris.

Här kan du läsa om förändringarna i det polska rättsystemet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polen i förändring

Mer i ämnet